De boodschappen, een terug kerend klusje waar lang niet iedereen dol op is! Als ik mensen begeleid naar een gezonder eetpatroon, neem ik ze regelmatig mee naar de supermarkt voor een ‘supermarktsafari’. Want als je anders gaat eten, horen daar ook andere boodschappen bij en dat kan best lastig zijn in het begin. Waar je eerst met je ogen dicht een volkoren brood en een pakje jonge kaas in je winkelwagentje gooide, struin je nu ineens uren door de supermarkt: op zoek naar avocado’s en amandelmelk. 😉 Gelukkig went dat vanzelf. Als je eenmaal weet waar je op moet letten en welke gangpaden je nu moet meenemen langs je route, gaat het na een tijdje net zo gemakkelijk als voorheen.

5 keer slim boodschappen doen om tijd, geld en energie te besparen

Geloof me, jij bent echt niet de enige die bang is dat gezond eten lastig is, en duur, en tijdrovend. Maar raad eens… dat hoeft helemaal niet! Als je slim boodschappen doet, kun je heel gemakkelijk tijd, geld en energie besparen. De meeste van mijn klanten vinden de supermarktsafari dan ook een echte eye-opener en zeggen dat ze heel veel waardevolle tips hebben gekregen.

Daarom deel ik in deze blog de beste supermarkt safari tips met jullie: 5 keer slim boodschappen om tijd, geld en energie te besparen.

 

# 1 Ga één keer per week naar de winkel en koop groot in

Ga jij elke dag uit je werk langs de supermarkt en bedenk je je dan wat je die dag eens zult eten? Je kunt ontzettend veel tijd (èn geld) besparen door in één keer voor de hele week boodschappen te doen. Zo zorg je er ook nog eens voor dat je je maaltijden vooraf hebt ingepland en kom je niet in de verleiding te kiezen voor een snelle hap of om iets ongezonds af te halen als je moe van een lange dag uit je werk komt: je hebt namelijk altijd iets lekkers en gezonds in de koelkast! Plan dus elke week (vaste prik op zaterdag of zondag bijvoorbeeld) 2 uurtjes in om te bedenken wat je die week gaat eten, een lijstje te maken en naar de supermarkt te gaan. 2 uur lijkt misschien lang, maar als je elke dag naar de winkel gaat, ben je al snel het driedubbele kwijt!

Praktische tip

Houd in je planning rekening met de houdbaarheid van de producten. Eet eerst alle verse producten op die snel bederven zoals voorgesneden groenten en bladgroenten en plan de langer houdbare voedingsmiddelen (zoals wortels, courgette en zoete aardappel) in voor later in de week. En wist je bijvoorbeeld dat een kropsla met een kluit wel tot 2 weken vers blijft, terwijl een zakje sla na 2 dagen vaak al niet meer lekker is? Zo gooi je niets onnodig weg!

.

# 2 Let op aanbiedingen en vries een gedeelte in

Let in de winkel op aanbiedingen van producten die je regelmatig eet en koop deze dan groot in. Krijg je het niet op binnen een week? Vries dan een gedeelte in. Als het producten zijn die niet handig in te vriezen zijn, maak er dan gewoon alvast een maaltijd van en vries die in. Maak bijvoorbeeld een grote pan soep, een quiche of een stoofpot. Zo bespaar je niet alleen geld, maar ook nóg meer tijd voor de volgende keer, want je hebt al een complete maaltijd in de vriezer!

# 3 Koop groente en fruit van het seizoen

Producten uit het seizoen hebben eigenlijk alleen maar voordelen. Ze zijn goedkoper, duurzamer (want ze hoeven niet van ver weg te komen) en nog gezonder voor je lijf ook. Het is voor je lichaam namelijk beter om producten te eten die groeien in het klimaat waar jij je op dit moment bevindt. Zo verteert je lichaam fruit in de zomer beter en voel je je fijner bij stevige warme kost in de winter. Wil je weten welke groenten en fruit passen bij welke maand? Hier vind je een groente en fruit seizoenskalender. Probeer die eens als leidraad te nemen voor je maaltijden en profiteer van alles wat het seizoen je te bieden heeft.

# 4 Niks mis met diepvries

Sla jij ook vaak de diepvriesafdeling over tijdens het winkelen? Niet doen! Hoewel je natuurlijk wel de frikandellen en kant-en-klare pizza’s moet overslaan, is er namelijk helemaal niks mis met onbewerkte producten uit de vriezer. Zo zijn diepvriesgroenten en fruit net zo gezond (en ideaal voor smoothies) en is ingevroren vis zelfs vaak nog verser dan die van de versafdeling: dat wordt na het vangen direct ingevroren. Diepvriesproducten zijn meestal een stuk goedkoper en omdat je van ingevroren spullen uit je vriezer handig precies kan pakken wat je nodig hebt, hoef je niks weg te gooien. Let wel altijd goed op dat de producten onbewerkt zijn en niet gemarineerd of voorgekruid. Even omdraaien de verpakking dus!

# 5 Slim online shoppen

Hoewel supermarkten tegenwoordig een steeds groter natuurlijk en gezond assortiment hebben, moet je voor sommige producten misschien alsnog naar de biologische winkel. Maar wist je dat je houdbare biologische producten ook heel makkelijk en snel online bestelt? Bestel dus 1 keer groot online en leg een voorraadje aan van je favoriete producten. Scheelt je weer een paar ritjes naar de winkel.

Ook een keer online je bio boodschappen doen? Met mijn persoonlijke kortingscode krijgen mijn lezers 15% korting op hun eerste bestelling bij www.ecomarkt.nl: de online biologische voorraadkast met het grootste assortiment. Gebruik daarvoor code BLAKEND15.

Wil je meer tips?

En wil je nog meer tips of wat extra begeleiding bij het boodschappen doen? Dan kun je ook altijd (alleen of met een groepje) een supermarktsafari bij me boeken! Neem dan even contact met me op via het contactformulier op de website. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

NIEUW OP DE BLOG…                      

3 manieren waarop suiker je dik maakt

3 manieren waarop suiker je dik maakt

Maakt suiker je dik? Ik kan me voorstellen dat je jezelf die vraag al vaak hebt gesteld. Want waar we eerst vet de schuld gaven van de te hoge getallen op de weegschaal, hoor je nu steeds vaker iets heel anders. Niet vet, maar suiker maakt je dik. Er is al een tijdje...

Lees meer
Paleo & Low-carb Clafoutis met pruimen recept

Paleo & Low-carb Clafoutis met pruimen recept

Een clafoutis is een klassiek Frans nagerecht. Een beetje pudding-achtige cake met (meestal) kersen erin. Het is een hele makkelijke, lekkere en effectieve manier om rijp fruit op te maken. En een grote bak met pruimen keek me smekend aan vanaf de fruitschaal. Ik...

Lees meer
De ene calorie is de andere niet

De ene calorie is de andere niet

‘Het is allemaal heel simpel, als je meer eet dan je verbrandt, kom je aan en als je meer verbrandt dan je eet, val je af’. Heb jij dat ook al te vaak gehoord? Maar.. Zo simpel is het dus helemaal niet! Afvallen of aankomen is helemaal niet zo zwart-wit als de meeste...

Lees meer
Summerbody Smoothie Bowl Recept

Summerbody Smoothie Bowl Recept

Ik eet in de zomer het liefste elke dag een smoothie bowl, zo lekker!! Maar hoewel de meeste smoothie bowls hartstikke gezond zijn, omdat ze vol zitten met fruit en gezonde vetten als zaden en noten, bevatten ze stiekem ook best veel suikers. Heel vaak gaat er...

Lees meer