Het ontbijt is m’n favoriete maaltijd van de dag! Ik vind het dan ook heel belangrijk dat m’n ontbijt niet alleen gezond is, maar ook heel lekker. In het weekend maak ik heel vaak de Paleo banaanpannenkoekjes met vers fruit en allerlei toppings. Maar op doordeweekse dagen wil je natuurlijk liever een sneller ontbijtje dat je makkelijk mee kunt nemen.

Ik zorg er altijd voor dat m’n ontbijt rijk is aan goede vetten, genoeg eiwitten bevatten en dat het arm is aan suikers. Deze chia pudding voldoet aan allemaal. Allereerst zijn chiazaadjes vreselijk gezond, want:

  • Ze geven je snel en lang een vol gevoel
  • Ze helpen bij de hydratatie van je lichaam (je houdt beter water en elektrolyten vast)
  • Ze verlagen de bloeddruk
  • Ze zijn rijk aan gezonde omega-3-vetzuren (en dat werkt ontstekingsremmend)
  • Ze helpen je bloedsuikerspiegel constant te houden
  • Ze bevatten heel veel vezels (meer dan havermout), eiwitten en calcium (meer dan melk)
  • Ze bevatten veel antioxidanten (meer dan bijv. bosbessen)

Het is dus een veel betere keus dan bijvoorbeeld havermout en het bevat daarnaast heel weinig koolhydraten. Het is namelijk een zaad en geen graan. Ik doe er ook altijd zo min mogelijk zoet in, zodat het laag is in suikers. Ik zoet het met een heel klein beetje vloeibare Stevia, dit beïnvloedt je bloedsuikerspiegel niet.  Meer zoet heb je, door het fruit, niet nodig. Met de toevoeging van nog meer gezonde ingrediënten zoals lijnzaad, kaneel en moerbeien heb je dus echt een super ontbijtje te pakken!

Je kan het heel makkelijk de avond van tevoren al maken, dan pak je ’s ochtends je ontbijtje zo uit de koelkast. En omdat je het een aantal dagen kunt bewaren, kun je ook meerdere porties in één keer maken. Dat bespaart tijd! 🙂

Ingrediënten

  • 3 el chiazaad
  • 1 el lijnzaad
  • 150 ml amandelmelk
  • 2 el geraspte kokos
  • Stevia druppels
  • Snuf kaneel
  • 1 el moerbeien of gojibessen
  • Vers fruit (diepvries kan ook!)

Bereiding

Doe de chiazaad, lijnzaad, geraspte kokos, kaneel en moerbeien of gojibessen in een kommetje of bakje. Mix even door elkaar en voeg de amandelmelk toe. Roer goed door tot alles een beetje gelijk verdeeld is door de amandelmelk. Voeg 3 stevia druppeltjes toe en roer nog een keer door. Laat dit een paar uur (of een nachtje) opstijven in de koelkast zodat de zaadjes het vocht opnemen en het een pudding achtige structuur krijgt. Voeg ’s ochtends wat vers fruit toe. Gebruik je diepvriesfruit? Dan doe ik dat meteen in de avond erbij, zo is het ’s ochtends mooi ontdooid.

Heel erg lekker met blauwe bessen en aardbeien, maar ook met mango of frambozen. Kies gewoon het fruit dat jij lekker vindt!