IMAG4377Pompoen is niet alleen geschikt om de klassieke pumpkin pie of deze heerlijke kruidcake mee te bakken, maar smaakt ook super lekker in een hartige quiche. Bijvoorbeeld in combinatie met blauwe kaas en noten, zoals in deze pompoentaart!

Een hartige taart of quiche bevat vaak bladerdeeg of een ander soort bodem, wat natuurlijk niet erg gezond is. Maar wist je dat je zo’n taart heel simpel kunt aanpassen zodat hij glutenvrij en low-carb is? Hij smaakt namelijk nog steeds heerlijk zónder die bodem! Wel even de vorm bekleden met bakpapier zodat de vulling niet lekt, maar zo simpel is het dus. Voor deze pompoentaart gebruik ik wèl een beetje kaas, dus helemaal 100% Paleo is hij niet. Maar ik kies voor Roquefort, dat is een pittige blauwschimmelkaas die gemaakt is van schapenmelk en daarom veel beter te verteren is dan kaas gemaakt van koemelk. Daarom past hij toch heel goed in een Paleo eetstijl. Als je (nog) niet zo heel erg houdt van blauwschimmelkaas, dan kun je ook kiezen voor een iets mildere variant zoals bijvoorbeeld Gorgonzola (een Italiaanse schimmelkaas van koemelk) of Danish Blue (ook van koemelk). Wil je echt helemaal geen schimmel in je kaas (dat is wèl zonde, want de combi met pompoen is ècht heerlijk :)) dan kun je ook zachte geitenkaas gebruiken.

Ik gebruikte voor de taart op de foto een blauwe pompoen en liet de schil eraan. Dat geeft veel kleur aan de taart. Maar je kunt ook net zo gemakkelijk een oranje pompoen gebruiken, of een flespompoen. Schillen hoeft dus niet, de schil van een pompoen is gewoon eetbaar en wordt zacht tijdens het koken.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 kleine pompoen
  • 2 rode uien
  • 4 gedroogde vijgen
  • 6 eieren
  • 100 ml amandelmelk
  • 300 gram Roquefort (of andere blauwschimmelkaas)
  • Paar takjes (verse) tijm
  • Flinke hand walnoten (of pecannoten of gemengde noten)
  • Peper en zout

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een springvorm met bakpapier (maak het even nat, dan kun je het veel beter vormen) of gebruik een dichte taartvorm of ovenschaal.
  2. Halveer de pompoen en verwijder de zaden en draden aan de binnenkant. Snij vervolgens in repen. Leg ze in een waaier op de bodem van je taartvorm. Je kunt evt. ook kant en klare pompoenblokjes gebruiken natuurlijk.
  3. Snij de ui in grove parten en leg ook deze in je taartvorm. Rits de blaadjes van de helft van de tijm en verdeel over de pompoen en ui. Voeg naar smaak een beetje zwarte peper en zout toe.
  4. Zet de taartvorm voor 2o minuten in de oven.
  5. Snij ondertussen de vijgen in stukje en verbrokkel de kaas. Klop de eieren met de amandelmelk, peper, zout en de rest van de tijm los.
  6. Haal de pompoen en ui uit de oven en verdeel de vijgen en de kaas erover. Giet het eiermengsel over de taart. Strooi tot slot de noten erover en zet nog eens 30 minuten in de oven, tot het ei gestold is en de nootjes mooi bruin.

Lekker met een frisse salade als diner. Maar ook heerlijk om bijvoorbeeld koud als borrelhapje te serveren of als lunch te eten!

IMAG4378