Weet je nog.. Die romige Monchoutaart met bastognebodem? Meestal met kersen uit blik erop? Niet echt een culinair hoogstandje, maar stiekem vond ik die zó lekker! Nu ik al jaren Paleo eet, is de cheesecake helaas een beetje verleden tijd: ik ga heel slecht op al die zuivel die erin zit, en die kilo’s suiker zijn ook niet echt mooi meegenomen. De meeste Paleo varianten op cheesecakes worden gemaakt van geweekte cashewnoten (zoals DIT RECEPT van mijn blog), wat echt onverwacht een super romige en gladde textuur geeft, echt lekker! Maar door al die noten, is zo’n taartje behoorlijk machtig. Om over de kcal nog maar te zwijgen…
Ingrediënten in Paleo Kokos Cheesecake Recept
Daarom maakte ik dit keer een variant zonder cashewnoten, maar met kokosmelk en kokosroom. Lekker fris en zomers! En door de agar agar (een soort plantaardige gelatine) stijft hij ook nog eens super mooi op. Te krijgen in grote supermarkten of in de bio winkel. De bodem maak ik van amandelmeel en kokosmeel, even geroosterd, voor een nog betere smaak. Deze taart gaat namelijk niet in de oven!
Deze keer heb ik een gemarmerde cheesecake gemaakt, met 2 verschillende soorten cheesecakebeslag. Voor de paarse laag voegde ik 100 gram (diepvries)bosbessen toe. Maar je kunt deze taart ook zonder de bosbessen maken, je krijgt dan gewoon een klassieke witte cheesecake. Nog steeds heerlijk!
Recept voor Paleo Kokos Cheesecake
Je kunt dit recept nog iets minder machtig maken door light kokosmelk te gebruiken in plaats van volvette kokosmelk. Je taartje wordt dan wel iets minder romig, maar geloof me.. Nog steeds heerlijk! Met of zonder blauwe bessen, skinny of extra romig, met frambozen of kiwi erop: maak jouw variant.

Paleo Kokos Cheesecake Ingredienten
1 kleine Cheesecake (springvorm van 20 cm)
Voor de bodem
- 120 gram amandelmeel
- 30 gram kokosmeel
- 90 ml kokosolie (gesmolten)
- 25 gram kokosbloesemsuiker
- ½ tl zout
Voor de cheesecakelaag
- 700 ml kokosmelk
- 200 gram Santen (kokoscreme)
- 4 gram Agar agar
- 5 el agavesiroop of ahornsiroop
- Sap van 1 citroen
- 2 tl vanille extract
- 100 gram bosbessen (uit de vriezer) als je 2 lagen wilt
Zo maak je Paleo Kokos Cheesecake Recept
- Doe de kokosmelk samen met het citroensap, vanille, agavesiroop en agar agar in de blender en meng tot alles mooi egaal is. Doe alles in een steelplan en zet op middelhoog vuur.
- Snijd de Santen in blokjes en doe dit bij de kokosmelk in de pan. Blijf rustig roeren tot de Santen door de kokosmelk is gesmolten en het zachtjes begint te koken. Je zult merken dat het mengsel nu wat indikt. Laat 1-2 minuten zachtjes doorkoken (blijf roeren) en zet dan het vuur uit.
- Rooster de amandelmeel en kokosmeel goudbruin in een droge koekenpan. Blijf goed roeren en omscheppen zodat het niet verbrandt. Let op: het gaat al snel te hard. Zet het vuur dus niet te hoog.
- Doe de amandelmeel en kokosmeel in een kom en voeg daar het zout (echt belangrijk voor de smaak, dus laat dit zeker niet weg!) en de kokosbloesemsuiker aan toe, meng goed. Voeg tot slot de kokosolie toe en meng tot de kokosolie goed is verdeeld.
- Bekleed de bodem van je springvorm met bakpapier en verdeel de bodem erover. Druk goed aan met de achterkant van een lepel.
- Giet de helft van je cheesecakemengsel over de bodem en zet in de koelkast. Wil je je cheesecake helemaal wit? Dan giet je alles in de springvorm en sla je stap 7 en 8 over).
- Doe de bosbessen bij de andere helft van je cheesecake mengsel en pureer met een staafmixer (of doe in de blender, maar let op: het is heel heet!)
- Al je 2 duidelijke lagen in je taart wilt, moet je even wachten tot de witte laag in de koelkast is opgestijfd (ondertussen moet je de paarse laag een beetje warm houden, bv. op heel laag voor in een steelpannetje) en daarna de bosbessenlaag voorzichtig er overheen gieten. Zet de taart daarna terug in koelkast om helemaal op te stijven (ongeveer 2 uur).
- Heb je haast? Of vind je hem gemarmerd mooier? Giet de bosbessenlaag dan langzaam in rondjes over de witte laag, je krijgt dan een mooi gemarmerd effect in je taart. Zet terug in de koelkast om op te stijven.
- Haal de ring voorzichtig van de springvorm en serveer je kokos cheesecake met vers fruit.

NIEUW OP DE BLOG…
Rabarber-Yoghurt Cake met Citroen Recept
Deze zomerse cake is niet alleen lekker voor tussendoor of als toetje, maar ook zo gezond dat hij heel geschikt is als een feestelijk weekend-ontbijt. Ik kreeg de inspiratie voor dit recept van een vriendin die echt dól is op rabarber en bedacht voor haar deze super...
Tropische Kokos Smoothiebowl
Als de zon begint te schijnen is een smoothiebowl echt mijn lievelingsontbijt. Lekker fris, vullend en je kunt er ook nog eens heel makkelijk je eerste portie groenten van de dag in verstoppen. En extra groenten in je smoothiebowl maakt je portie ook nog eens in één...
Gezonde Sloffentaart met Spijs en Gele Room Recept
Deze tijd van veel binnen zitten betekent voor mij dat ik extra veel tijd heb om lekker te experimenteren met bakken. Één van mijn favoriete taartjes aller tijden is een slof met spijs, room en vers fruit en ik wilde al een tijdje een gezondere versie ervan bedenken....
Chiapudding met Kokos en Mango Recept
Het is nog lang geen zomer, maar het is wèl al bijna maart en dan krijg ik toch al wel een beetje lentekriebels. Daarom deze keer een lekker zomers ontbijtrecept: chiapudding met kokos en mango. Ideaal voor een snel doordeweeks ontbijt, want: handig te preppen voor...
Proteïne Powerbowl met Tonijn Recept
Bowls zijn eigenlijk al een tijdje hip, maar ik heb ze zelf eigenlijk pas net ècht ontdekt. En dan vooral als een super lekkere, vullende en snelle manier om je restjes op te maken! Je kunt er namelijk echt van alles in doen wat je lekker vindt of wat er nog in je...
Gezonde en Glutenvrije Oliebollen Recept
Zin in oliebollen met oud en nieuw? Maar niet zoveel zin in buikpijn en een carb-coma op zo’n gezellige avond? Dan kun je ze ook zelf maken! Glutenvrij, zuivelvrij en gefrituurd in gezonde olie. En dat is niet zo moeilijk als je denkt. Je hebt zelfs geen frituurpan...