Deze tijd van veel binnen zitten betekent voor mij dat ik extra veel tijd heb om lekker te experimenteren met bakken. Één van mijn favoriete taartjes aller tijden is een slof met spijs, room en vers fruit en ik wilde al een tijdje een gezondere versie ervan bedenken. Een slof is een soort koekachtige stevige bodem met daarin smeuig amandelspijs. Zo’n experimentje kost meestal wel een paar pogingen, ik wil namelijk dat het recept echt perfect is. Maar het resultaat mag er zijn: een glutenvrije en zuivelvrije slof zonder geraffineerde suiker, die niet te zoet is. Een stuk gezonder, maar nog steeds verschrikkelijk lekker!

Ingrediënten in Gezonde Sloffentaart met Spijs en Gele Room

Om ervoor te zorgen dat deze gezonde sloffentaart glutenvrij, zuivelvrij en geraffineerde suiker vrij is, bevat hij alleen maar pure en gezonde ingredienten.

Boekweitmeel

Boekweit is een zaad en geen graan. Daarom is boekweitmeel glutenvrij en bevat het ook geen andere anti-nutrienten (die je darmwand kunnen beschadigen) die je wel in granen vindt. Daarnaast is boekweit relatief rijk aan eiwitten en leent het zich heel goed om mee te bakken. De smaak is wat nootachtig en meer aanwezig dan die van granen, dus je moet ervan houden. Houd je er niet van? Dan kun je in dit recept ook (gedeeltelijk) rijstmeel of cassavemeel gebruiken.

Amandelmeel

Gewoon meel bestaat uit tarwe. Tarwe is een graan dat gluten bevat en vooral bestaat uit snelle koolhydraten. Niet goed voor je darmen èn je energieniveau. Daarom heb ik dit vervangen voor amandelmeel, glutenvrij en boordevol gezonde vetten uit noten. Je bent er dus lang door verzadigd en je hebt geen last van energiedipjes. Daarbij is de nootachtige smaak in veel recepten gewoon super lekker!

Roomboter

Roomboter heeft een ongezond imago, maar dat is helemaal onterecht. Vooral biologische grasboter (boter van koeien die in de wei staan en gras eten) bevat veel gezonde voedingsstoffen zoals vitamine K2 en CLA, die allebei heel belangrijk zijn voor je gezondheid. Ook bevat het anti-oxidanten en heeft geklaarde roomboter (ghee) een hoog verbrandingspunt, waardoor je er heel goed en veilig in kunt bakken.

Kokosbloesemsuiker

Kokosbloesemsuiker is een natuurlijke zoetstof uit de nectar van de kokosbloesem. Natuurlijk bevat het nog wel steeds suikers (dus gebruiken met mate!), maar om een aantal reden is het een perfecte gezonde vervanger voor geraffineerde suiker. Kokosbloesemsuiker is namelijk ongeraffineerd, zit boordevol gezonde voedingsstoffen (zoals b-vitamines, magnesium, ijzer, zink en kalium) en heeft een veel lagere GI dan normale suiker. Geen bloedsuikerdipjes dus!

Eieren

Een super gezonde en volwaardige bron van eiwitten, gezonde vetten, vitaminen en mineralen zoals vitamine A, B12 en D, ijzer, zink en selenium. In tegenstelling tot wat je misschien denkt, verhogen eieren je cholesterol gehalte niet, maar dragen ze juist bij aan een gezond cholesterol. Lees er meer over in DEZE blog die ik erover heb geschreven.

Recept voor Gezonde Sloffentaart met Spijs en Gele Room

Dit is een taart die je in fases moet bakken, hij moet tussendoor namelijk 2 keer afkoelen. Dus maak er een leuk bakprojectje van en begin er op tijd aan. Het recept is voor 1 kleine sloffenring of een springvorm van 17 cm. Wil je een grote taart maken? Verdubbel dan het recept. 

Gezonde Sloffentaart met Spijs en Gele Room Ingredienten

Klik op de gekleurde ingrediënten om ze meteen online te bestellen.

Voor het deeg

Voor het spijs

Voor de gele room

Zo maak je Gezonde Sloffentaart met Spijs en Gele Room

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden en vet de springvorm in met boter of kokosolie.
  2. Doe alle ingredienten voor het deeg in een kom en kneed tot er een een samenhangend deeg ontstaat. Vorm het deeg tot een bal en rol met een deegroller uit tot een cirkel die een stukje groter is dan je springvorm.
  3. Bekleed de springvorm met je deeg en zorg voor een klein opstaand randje. Zet even in de koelkast.
  4. Maak je spijs simpel voor alle ingredienten te mengen tot een egale massa. Vul het midden van je sloffenbodem met het spijsmengsel. Tip: gebruik de achterkant van een natte lepel om het uit te smeren, het plakt namelijk nogal.
  5. Schuif de slof 25 minuten in de oven. Check tussendoor wel even of de buitenkantjes niet te hard gaan, amandelmeel kan snel verbranden.
  6. Laat de slof afkoelen op een rooster en zet hem daarna in de koelkast.
  7. Als de slof staat af te koelen, ga je aan de slag met de gele room. Verwarm de plantaardige melk in een steelpannetje, het hoeft niet te koken. Gebruik het liefst plantaardige melk die wat vetter is, zoals kokosmelk. Als de melk die je gebruikt te waterig is, wordt je room ook waterig.
  8. Meng ondertussen eidooiers, kokosbloesemsuiker, agar agar en vanille extract goed door elkaar met een garde. Voeg daarna met hele kleine beetjes tegelijk de warme melk toe, blijf continu roeren! Zo voorkom je dat de eieren gaan garen.
  9. Doe het mengsel weer terug in het steelpannetje en breng het aan de kook tot het de gewenste dikte heeft. Let op: blijf continu roeren en houd het goed in de gaten, het kan ineens snel gaan!
  10. Laat de room afkoelen tot het ongeveer lauwwarm is en wat ingedikt. Schenk daarna de room over de sloffenbodem en zet terug in de koelkast tot dat de room volledig is opgesteven.

Maak je sloffentaart af met vers fruit, zoals frambozen of aardbeien en een beetje honing. In plaats van slagroom deed ik er wat kokosyoghurt bij: aanradertje! Laat me in de comments weten als je deze taart hebt gemaakt, ik ben heel benieuwd wat jullie ervan vinden. 🙂

NIEUW OP DE BLOG…                      

Tropische Kokos Smoothiebowl

Tropische Kokos Smoothiebowl

Als de zon begint te schijnen is een smoothiebowl echt mijn lievelingsontbijt. Lekker fris, vullend en je kunt er ook nog eens heel makkelijk je eerste portie groenten van de dag in verstoppen. En extra groenten in je smoothiebowl maakt je portie ook nog eens in één...

Lees meer
Chiapudding met Kokos en Mango Recept

Chiapudding met Kokos en Mango Recept

Het is nog lang geen zomer, maar het is wèl al bijna maart en dan krijg ik toch al wel een beetje lentekriebels. Daarom deze keer een lekker zomers ontbijtrecept: chiapudding met kokos en mango.  Ideaal voor een snel doordeweeks ontbijt, want: handig te preppen voor...

Lees meer
Proteïne Powerbowl met Tonijn Recept

Proteïne Powerbowl met Tonijn Recept

Bowls zijn eigenlijk al een tijdje hip, maar ik heb ze zelf eigenlijk pas net ècht ontdekt. En dan vooral als een super lekkere, vullende en snelle manier om je restjes op te maken! Je kunt er namelijk echt van alles in doen wat je lekker vindt of wat er nog in je...

Lees meer
Gezonde en Glutenvrije Oliebollen Recept

Gezonde en Glutenvrije Oliebollen Recept

Zin in oliebollen met oud en nieuw? Maar niet zoveel zin in buikpijn en een carb-coma op zo’n gezellige avond? Dan kun je ze ook zelf maken! Glutenvrij, zuivelvrij en gefrituurd in gezonde olie. En dat is niet zo moeilijk als je denkt. Je hebt zelfs geen frituurpan...

Lees meer
Suikervrije Paleo Stoofperen Recept

Suikervrije Paleo Stoofperen Recept

Stoofperen zijn echt comfortfood voor koude herfstige dagen. Ik zou ze eigenlijk ook alleen al maken voor de geur die zich door je huis verspreidt als ze op staan, zó ongelofelijk lekker! Maar gelukkig smaken ze ook nog eens heerlijk, en kun je ze zo ongeveer met...

Lees meer
Gezonde Low-carb Keto Boterkoek Recept

Gezonde Low-carb Keto Boterkoek Recept

Ik maak er tegenwoordig een sport van om mijn favoriete recepten van toen ik klein was, om te toveren tot een gezonde variant. En dan kan boterkoek niet achter blijven! Normaal gesproken bestaat boterkoek uit ongeveer gelijke delen boter, bloem en suiker. Maar in een...

Lees meer