Ik ben DOL op cheesecake, maar ik kan zelf erg slecht tegen de lactose in kwark en roomkaas. Daarom eet ik het bijna nooit, dat is me de buikpijn meestal niet waard. Maar wist je dat je van geweekte cashewnoten ook iets kunt maken wat heel erg op cheesecake lijkt? Net zo creamy en super lekker, maar dan zonder zuivel. Dus, niet alleen Paleo, maar nog Vegan ook! Omdat ik echt dol ben op alles met speculaaskruiden, maakte ik deze speculaas ‘cheesecake’ met een bodem van pecannoten en dadels. Maar als je de speculaaskruiden en kaneel weg laat, maak je deze cheesecake super makkelijk naturel. Kun je ook nog eens variëren met je eigen favoriete smaken.

Voorbereidingen voor Paleo & Vegan Speculaas Cheesecake Recept

Het recept is heel simpel: je hebt niet eens een oven nodig, alleen een vriezer. Begin alleen wel een dag van tevoren met de voorbereiding. De cashewnoten moeten namelijk een aantal uren weken in water voor je ze kunt gebruiken.

Ik maakte een klein taartje en dat was maar goed ook. Hij is onweerstaanbaar lekker. Krijg je veel bezoek, verdubbel dan het recept voor een cheesecake in een normale maat springvorm.

Recept voor Paleo & Vegan Speculaas Cheesecake

Ingrediënten Paleo en Vegan Speculaas Cheesecake Recept

Voor de bodem

  • 100 gram pecannoten
  • 90 gram dadels zonder pit
  • Snuf zout

Voor de cheesecake vulling

  • 125 gram cashewnoten, minstens 4 uur geweekt in lauw water
  • 100 ml kokosmelk
  • 50 ml kokosolie, gesmolten en weer iets afgekoeld
  • 50 ml agavesiroop, ahornsiroop of honing
  • 1 el citroensap
  • Optioneel: 1 tl agar agar  of gelatinepoeder (voor een stevige cheesecake laag)
  • ¼ tl gemalen vanilla of ½ tl vanille-extract
  • ½ tl kaneel
  • ½ tl speculaaskruiden
  • Snufje zout

Zo maak je Paleo en Vegan Speculaas Cheesecake Recept

  1. Laat de cashewnoten minstens 4 uur weken in lauw water, beter nog is een hele nacht. Dus begin al aan de eerste stap de dag voor je de taart wilt maken.
  2. Ik vind het lekker om de pecans eerst licht te roosteren voor ik de bodem maak, dan wordt de smaak echt onweerstaanbaar, maar het hoeft niet perse. Rooster ze in een droge koekenpan op middelmatig vuur, tot ze lichtbruin kleuren. Laat even afkoelen
  3. Doe de ingrediënten voor de bodem in de keukenmachine en laat draaien tot het een samenhangende massa wordt, maar er nog wel stukjes pecan in zitten.
  4. Doe de bodem in de springvorm en druk gelijkmatig en stevig aan met de achterkant van een lepel. Zet weg in de koelkast.
  5. Giet de cashews af en doe dit samen met alle ingrediënten voor de vulling in een krachtige blender. Blend tot het echt goed smeuïg is en er geen stukjes meer te bekennen zijn. Twijfel je? Blend dan nog iets langer, om zeker te zijn. Het moet echt een glad en romig mengsel worden.
  6. Giet de vulling over de pecanbodem en zet zo’n 3 uur in de vriezer tot het stevig is geworden. Haal hem ongeveer een kwartiertje voor je hem wilt aansnijden uit de vriezer zodat hij wat kan ontdooien.
  7. Bewaren in de vriezer, in de koelkast wordt de cheesecakevulling al snel te slap. Vooral als je geen agar agar gebruikt.

Geniet ervan!

NIEUW OP DE BLOG…                      

Paleo Kokos Cheesecake Recept

Paleo Kokos Cheesecake Recept

Er is altijd een goede reden te vinden om deze zomerse Paleo ‘cheese’cake te maken. Want hij is niet alleen super lekker, maar ook nog eens gezond! Hij is namelijk graanvrij, glutenvrij, suikervrij, zuivelvrij èn Vegan voor de liefhebbers. Weet je nog.. Die romige...

Lees meer
Rabarber-Yoghurt Cake met Citroen Recept

Rabarber-Yoghurt Cake met Citroen Recept

Deze zomerse cake is niet alleen lekker voor tussendoor of als toetje, maar ook zo gezond dat hij heel geschikt is als een feestelijk weekend-ontbijt. Ik kreeg de inspiratie voor dit recept van een vriendin die echt dól is op rabarber en bedacht voor haar deze super...

Lees meer
Tropische Kokos Smoothiebowl

Tropische Kokos Smoothiebowl

Als de zon begint te schijnen is een smoothiebowl echt mijn lievelingsontbijt. Lekker fris, vullend en je kunt er ook nog eens heel makkelijk je eerste portie groenten van de dag in verstoppen. En extra groenten in je smoothiebowl maakt je portie ook nog eens in één...

Lees meer
Gezonde Sloffentaart met Spijs en Gele Room Recept

Gezonde Sloffentaart met Spijs en Gele Room Recept

Deze tijd van veel binnen zitten betekent voor mij dat ik extra veel tijd heb om lekker te experimenteren met bakken. Één van mijn favoriete taartjes aller tijden is een slof met spijs, room en vers fruit en ik wilde al een tijdje een gezondere versie ervan bedenken....

Lees meer
Chiapudding met Kokos en Mango Recept

Chiapudding met Kokos en Mango Recept

Het is nog lang geen zomer, maar het is wèl al bijna maart en dan krijg ik toch al wel een beetje lentekriebels. Daarom deze keer een lekker zomers ontbijtrecept: chiapudding met kokos en mango.  Ideaal voor een snel doordeweeks ontbijt, want: handig te preppen voor...

Lees meer
Proteïne Powerbowl met Tonijn Recept

Proteïne Powerbowl met Tonijn Recept

Bowls zijn eigenlijk al een tijdje hip, maar ik heb ze zelf eigenlijk pas net ècht ontdekt. En dan vooral als een super lekkere, vullende en snelle manier om je restjes op te maken! Je kunt er namelijk echt van alles in doen wat je lekker vindt of wat er nog in je...

Lees meer