Ik maak er tegenwoordig een sport van om mijn favoriete recepten van toen ik klein was, om te toveren tot een gezonde variant. En dan kan boterkoek niet achter blijven! Normaal gesproken bestaat boterkoek uit ongeveer gelijke delen boter, bloem en suiker. Maar in een suikervrije en low-carb variant kan dat natuurlijk niet en vallen bloem èn suiker allebei al af: Lastig. Ik heb dus een aantal keren een mislukte poging met pijn in mijn hart in de vuilnisbak moeten gooien. Zo droog als kurk of zo hard als een baksteen.. Maar uiteindelijk is het tóch gelukt! Daarom presenteer ik jullie: gezonde, suikervrije, glutenvrije èn low-carb/keto boterkoek. 😊 Je aller nieuwste ‘not so guilty’ pleasure.. En uh, wèl supermachtig, dus snijd er kleine blokjes van.

Ingredienten in Gezonde Low-carb Keto boterkoek

In dit gezonde low-carb keto boterkoek recept gebruik ik alleen maar natuurlijke en gezonde ingredienten: onbewerkt en laag in suikers en koolhydraten.

Roomboter

Roomboter heeft een ongezond imago, maar dat is helemaal onterecht. Vooral biologische grasboter (boter van koeien die in de wei staan en gras eten) bevat veel gezonde voedingsstoffen zoals vitamine K2 en CLA, die allebei heel belangrijk zijn voor je gezondheid. Ook bevat het anti-oxidanten en heeft geklaarde roomboter (ghee) een hoog verbrandingspunt, waardoor je er heel goed en veilig in kunt bakken.

Amandelmeel

Gewoon meel bestaat uit tarwe. Tarwe is een graan dat gluten bevat en vooral bestaat uit snelle koolhydraten. Niet goed voor je darmen èn je energieniveau. Daarom heb ik dit vervangen voor amandelmeel, glutenvrij en boordevol gezonde vetten uit noten. Je bent er dus lang door verzadigd en je hebt geen last van energiedipjes. Daarbij is de nootachtige smaak in veel recepten gewoon super lekker!

Kokosmeel

Kokosmeel is eigenlijk niks anders dan zeer fijn gemalen kokosvlees. Het heeft een heerlijke zachte smaak, is glutenvrij en helemaal natuurlijk. Kokosmeel neemt heel sterk vocht op, je kunt het dus ook gebruiken voor het indikken van sauzen. Vervang ander meel in een recept niet zomaar met kokosmeel! Omdat kokosmeel zoveel vocht opneemt, heb je er maar heel weinig van nodig. Gebruik je teveel, dan worden je baksels gortdroog. Houdt dus altijd de aangegeven hoeveelheden nauwkeurig aan.

Erythritol

Erythritol is een natuurlijke suikervervanger die steeds vaker wordt gebruikt. Vooral omdat het niet kunstmatig is (en dus niet slecht voor je lijf) en ècht smaakt zoals suiker. Erythritol is een suiker-alcohol (wees niet bang, er zit geen alcohol in! 😊) en hoewel het zoet smaakt, kan het niet worden opgenomen door je lichaam. Daarom verhoogt erythritol je bloedsuiker niet en bevat het geen calorieën. Erythritol heeft dezelfde structuur als suiker, maar is wel iets minder zoet. De zoetkracht is 70% van die van suiker.

Vanille

Vanille is een heerlijke natuurlijke smaakmaker, niet te verwarren met vanillesuiker: suiker met een vanille-smaakje. Kies dus voor natuurlijke gemalen vanille of vanille-stokjes. Best prijzig inderdaad, maar je hebt er maar heel weinig van nodig en je proeft ècht het verschil!

Xanthan gum

Xanthan gum is een verdikkings- en bindmiddel, het zorgt ervoor dat je baksels niet uit elkaar vallen. In recepten met gewone bloem of meel zorgen de gluten voor de samenhang. Maar als je bakt zonder koolhydraten en gluten, heb je een beetje extra hulp vaak wel nodig! Zorg dat je de xanthan gum goed afmeet tijdens het bakken, want je hebt er maar heel weinig van nodig. Als je teveel gebruikt wordt je deeg al snel zo dik als kauwgum. Xanthan gum ontstaat uit bacteriele fermentatie van suikers en is dus in principe een natuurlijk product. Maar ben je bijvoorbeeld heel streng Paleo en wil je geen xanthan gum gebruiken? Dan kun je ook kiezen voor arrowroot poeder.

Recept Gezonde Low-carb Keto Boterkoek

Ingrediënten voor 1 kleine Gezonde Low-carb Keto Boterkoek

Deze hoeveelheden zijn voor een kleine springvorm van 18 cm. Wil je meteen een grote portie maken, verdubbel dan de ingrediënten en gebruik een grote springvorm of bakblik.

  • 125 gram roomboter
  • 100 gram amandelmeel
  • 20 gram kokosmeel
  • 4 el erythritol + 10 druppeltjes Monk Fruit of vloeibare Stevia
  • 1/4 tl gemalen vanille of rasp van ½ citroen
  • 1 ei + geklopt ei om te bestrijken
  • 1 tl xanthan gum
  • Snuf zout

Zo maak je Gezonde Low-carb Keto Boterkoek

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden en bekleed een bakblik of springvorm met bakpapier of vet het in.
  2. Smelt de boter met de erythritol in een pannetje, tot de erythritol is opgelost. Voeg daarna de Monk Fruit druppeltjes toe.
  3. Meng alle droge ingredienten goed door elkaar in een beslagkom.
  4. Voeg daarna het ei en botermengsel toe en kneed tot een gladde deegbal.
  5. Druk het deeg in de vorm en maak met een vork een ruitjes patroon. Bestrijk de boterkoek daarna met geklopt ei.
  6. Bak in de oven voor 15 – 20 minuten, de bovenkant moet een goudgeel kleurtje krijgen. Zorg er wel voor dat je hem niet té lang bakt, dan wordt de boterkoek droog.
  7. Laat buiten de oven afkoelen en zet hem dan een paar uurtjes in de koelkast. Koud is deze boterkoek namelijk het aller lekkerst!

NIEUW OP DE BLOG…                      

Paleo Kokos Cheesecake Recept

Paleo Kokos Cheesecake Recept

Er is altijd een goede reden te vinden om deze zomerse Paleo ‘cheese’cake te maken. Want hij is niet alleen super lekker, maar ook nog eens gezond! Hij is namelijk graanvrij, glutenvrij, suikervrij, zuivelvrij èn Vegan voor de liefhebbers. Weet je nog.. Die romige...

Lees meer
Rabarber-Yoghurt Cake met Citroen Recept

Rabarber-Yoghurt Cake met Citroen Recept

Deze zomerse cake is niet alleen lekker voor tussendoor of als toetje, maar ook zo gezond dat hij heel geschikt is als een feestelijk weekend-ontbijt. Ik kreeg de inspiratie voor dit recept van een vriendin die echt dól is op rabarber en bedacht voor haar deze super...

Lees meer
Tropische Kokos Smoothiebowl

Tropische Kokos Smoothiebowl

Als de zon begint te schijnen is een smoothiebowl echt mijn lievelingsontbijt. Lekker fris, vullend en je kunt er ook nog eens heel makkelijk je eerste portie groenten van de dag in verstoppen. En extra groenten in je smoothiebowl maakt je portie ook nog eens in één...

Lees meer
Gezonde Sloffentaart met Spijs en Gele Room Recept

Gezonde Sloffentaart met Spijs en Gele Room Recept

Deze tijd van veel binnen zitten betekent voor mij dat ik extra veel tijd heb om lekker te experimenteren met bakken. Één van mijn favoriete taartjes aller tijden is een slof met spijs, room en vers fruit en ik wilde al een tijdje een gezondere versie ervan bedenken....

Lees meer
Chiapudding met Kokos en Mango Recept

Chiapudding met Kokos en Mango Recept

Het is nog lang geen zomer, maar het is wèl al bijna maart en dan krijg ik toch al wel een beetje lentekriebels. Daarom deze keer een lekker zomers ontbijtrecept: chiapudding met kokos en mango.  Ideaal voor een snel doordeweeks ontbijt, want: handig te preppen voor...

Lees meer
Proteïne Powerbowl met Tonijn Recept

Proteïne Powerbowl met Tonijn Recept

Bowls zijn eigenlijk al een tijdje hip, maar ik heb ze zelf eigenlijk pas net ècht ontdekt. En dan vooral als een super lekkere, vullende en snelle manier om je restjes op te maken! Je kunt er namelijk echt van alles in doen wat je lekker vindt of wat er nog in je...

Lees meer