Ik maak er tegenwoordig een sport van om mijn favoriete recepten van toen ik klein was, om te toveren tot een gezonde variant. En dan kan boterkoek niet achter blijven! Normaal gesproken bestaat boterkoek uit ongeveer gelijke delen boter, bloem en suiker. Maar in een suikervrije en low-carb variant kan dat natuurlijk niet en vallen bloem èn suiker allebei al af: Lastig. Ik heb dus een aantal keren een mislukte poging met pijn in mijn hart in de vuilnisbak moeten gooien. Zo droog als kurk of zo hard als een baksteen.. Maar uiteindelijk is het tóch gelukt! Daarom presenteer ik jullie: gezonde, suikervrije, glutenvrije èn low-carb/keto boterkoek. 😊 Je aller nieuwste ‘not so guilty’ pleasure.. En uh, wèl supermachtig, dus snijd er kleine blokjes van.

Ingredienten in Gezonde Low-carb Keto boterkoek

In dit gezonde low-carb keto boterkoek recept gebruik ik alleen maar natuurlijke en gezonde ingredienten: onbewerkt en laag in suikers en koolhydraten.

Roomboter

Roomboter heeft een ongezond imago, maar dat is helemaal onterecht. Vooral biologische grasboter (boter van koeien die in de wei staan en gras eten) bevat veel gezonde voedingsstoffen zoals vitamine K2 en CLA, die allebei heel belangrijk zijn voor je gezondheid. Ook bevat het anti-oxidanten en heeft geklaarde roomboter (ghee) een hoog verbrandingspunt, waardoor je er heel goed en veilig in kunt bakken.

Amandelmeel

Gewoon meel bestaat uit tarwe. Tarwe is een graan dat gluten bevat en vooral bestaat uit snelle koolhydraten. Niet goed voor je darmen èn je energieniveau. Daarom heb ik dit vervangen voor amandelmeel, glutenvrij en boordevol gezonde vetten uit noten. Je bent er dus lang door verzadigd en je hebt geen last van energiedipjes. Daarbij is de nootachtige smaak in veel recepten gewoon super lekker!

Kokosmeel

Kokosmeel is eigenlijk niks anders dan zeer fijn gemalen kokosvlees. Het heeft een heerlijke zachte smaak, is glutenvrij en helemaal natuurlijk. Kokosmeel neemt heel sterk vocht op, je kunt het dus ook gebruiken voor het indikken van sauzen. Vervang ander meel in een recept niet zomaar met kokosmeel! Omdat kokosmeel zoveel vocht opneemt, heb je er maar heel weinig van nodig. Gebruik je teveel, dan worden je baksels gortdroog. Houdt dus altijd de aangegeven hoeveelheden nauwkeurig aan.

Erythritol

Erythritol is een natuurlijke suikervervanger die steeds vaker wordt gebruikt. Vooral omdat het niet kunstmatig is (en dus niet slecht voor je lijf) en ècht smaakt zoals suiker. Erythritol is een suiker-alcohol (wees niet bang, er zit geen alcohol in! 😊) en hoewel het zoet smaakt, kan het niet worden opgenomen door je lichaam. Daarom verhoogt erythritol je bloedsuiker niet en bevat het geen calorieën. Erythritol heeft dezelfde structuur als suiker, maar is wel iets minder zoet. De zoetkracht is 70% van die van suiker.

Vanille

Vanille is een heerlijke natuurlijke smaakmaker, niet te verwarren met vanillesuiker: suiker met een vanille-smaakje. Kies dus voor natuurlijke gemalen vanille of vanille-stokjes. Best prijzig inderdaad, maar je hebt er maar heel weinig van nodig en je proeft ècht het verschil!

Xanthan gum

Xanthan gum is een verdikkings- en bindmiddel, het zorgt ervoor dat je baksels niet uit elkaar vallen. In recepten met gewone bloem of meel zorgen de gluten voor de samenhang. Maar als je bakt zonder koolhydraten en gluten, heb je een beetje extra hulp vaak wel nodig! Zorg dat je de xanthan gum goed afmeet tijdens het bakken, want je hebt er maar heel weinig van nodig. Als je teveel gebruikt wordt je deeg al snel zo dik als kauwgum. Xanthan gum ontstaat uit bacteriele fermentatie van suikers en is dus in principe een natuurlijk product. Maar ben je bijvoorbeeld heel streng Paleo en wil je geen xanthan gum gebruiken? Dan kun je ook kiezen voor arrowroot poeder.

Recept Gezonde Low-carb Keto Boterkoek

Ingrediënten voor 1 kleine Gezonde Low-carb Keto Boterkoek

Deze hoeveelheden zijn voor een kleine springvorm van 18 cm. Wil je meteen een grote portie maken, verdubbel dan de ingrediënten en gebruik een grote springvorm of bakblik.

Zo maak je Gezonde Low-carb Keto Boterkoek

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden en bekleed een bakblik of springvorm met bakpapier of vet het in.
  2. Smelt de boter met de erythritol in een pannetje, tot de erythritol is opgelost. Voeg daarna de Monk Fruit druppeltjes toe.
  3. Meng alle droge ingredienten goed door elkaar in een beslagkom.
  4. Voeg daarna het ei en botermengsel toe en kneed tot een gladde deegbal.
  5. Druk het deeg in de vorm en maak met een vork een ruitjes patroon. Bestrijk de boterkoek daarna met geklopt ei.
  6. Bak in de oven voor 15 – 20 minuten, de bovenkant moet een goudgeel kleurtje krijgen. Zorg er wel voor dat je hem niet té lang bakt, dan wordt de boterkoek droog.
  7. Laat buiten de oven afkoelen en zet hem dan een paar uurtjes in de koelkast. Koud is deze boterkoek namelijk het aller lekkerst!

NIEUW OP DE BLOG…                      

Low-carb Proteïne Pompoenmuffins Recept

Low-carb Proteïne Pompoenmuffins Recept

Ontbijten met muffins, met deze gezonde proteine pompoenmuffins kan het! Ze zijn gemaakt met proteinepoeder en bevatten helemaal geen suiker: rijk aan eiwitten en koolhydraatarm dus. Maar ook heerlijk luchtig en smeuig door de pompoenpuree en onweerstaanbaar lekker...

Lees meer
Keto & Paleo Bounty Bliss Balls Recept

Keto & Paleo Bounty Bliss Balls Recept

Geen tijd om te bakken, maar toch iets lekkers en verantwoords bij de thee? Maak dan deze Bounty Bliss Balls. Binnen 15 minuutjes ben je klaar, want het is een kwestie van alle ingrediënten mengen en er balletjes van draaien. Super snel èn simpel dus. En deze Bounty...

Lees meer
5 keer slim boodschappen doen

5 keer slim boodschappen doen

De boodschappen, een terug kerend klusje waar lang niet iedereen dol op is! Als ik mensen begeleid naar een gezonder eetpatroon, neem ik ze regelmatig mee naar de supermarkt voor een ‘supermarktsafari’. Want als je anders gaat eten, horen daar ook andere boodschappen...

Lees meer
3 manieren waarop suiker je dik maakt

3 manieren waarop suiker je dik maakt

Maakt suiker je dik? Ik kan me voorstellen dat je jezelf die vraag al vaak hebt gesteld. Want waar we eerst vet de schuld gaven van de te hoge getallen op de weegschaal, hoor je nu steeds vaker iets heel anders. Niet vet, maar suiker maakt je dik. Er is al een tijdje...

Lees meer
Paleo & Low-carb Clafoutis met pruimen recept

Paleo & Low-carb Clafoutis met pruimen recept

Een clafoutis is een klassiek Frans nagerecht. Een beetje pudding-achtige cake met (meestal) kersen erin. Het is een hele makkelijke, lekkere en effectieve manier om rijp fruit op te maken. En een grote bak met pruimen keek me smekend aan vanaf de fruitschaal. Ik...

Lees meer
De ene calorie is de andere niet

De ene calorie is de andere niet

‘Het is allemaal heel simpel, als je meer eet dan je verbrandt, kom je aan en als je meer verbrandt dan je eet, val je af’. Heb jij dat ook al te vaak gehoord? Maar.. Zo simpel is het dus helemaal niet! Afvallen of aankomen is helemaal niet zo zwart-wit als de meeste...

Lees meer