IMG_7409Groenten verstoppen voor gevorderden: de pompoen geeft een heerlijke zoetige smaak en maakt de cake lekker smeuïg zonder dat je extra vet toe hoeft te voegen! Daarnaast bevat deze cake heel weinig suikers. Hij is slechts gezoet met wat ahornsiroop en Stevia. De laatste bevat geen calorieën en heeft geen invloed op je bloedsuikerspiegel. Zo ben je zonder al teveel schuldgevoel in chocolate-heaven.. Maken dus!

De cake is vrij vast van structuur, bijna een beetje brownie-achtig. Ik vind dat juist lekker. Maar heb je de cake liever iets luchtiger, voeg dan een extra theelepel bakpoeder en een extra ei toe.

Ingrediënten

  • 500 gram pompoenpuree (ongeveer een halve flespompoen)
  • 200 gram boekweitmeel
  • 75 gram kokosolie
  • 4 eieren
  • 60 gram rauwe cacaopoeder
  • 8 el ahornsiroop
  • 12 druppeltjes Stevia
  • 1 tl speculaaskruiden
  • 2 tl bakpoeder
  • Snufje zout
  • 50 gram extra pure chocolade, gehakt
  • Flinke hand rozijntjes

Voor de topping

  • 50 gram extra pure chocolade
  • 30 gram roomboter

Bereiding

  1. Maak de pompoenpuree of gebruik kant-en-klare. Zelf maken doe je heel gemakkelijk door grof gesneden blokken pompoen 15 minuten te laten koken in een pan met ruim water. Laat afkoelen en pureer met een staafmixer.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden en smelt daarin alvast de kokosolie. Bekleed een cakevorm met bakpapier.
  3. Doe alle ingrediënten (behalve chocolade en rozijntjes) in een beslagkom en mix met een garde tot een glad beslag. Het blijft redelijk stevig.
  4. Voeg tot slot de gehakte chocolade en rozijntjes toe en meng door het beslag.
  5. Schenk het beslag in de vorm en zet 45 minuten in de oven. Laat de cake daarna afkoelen.
  6. Smelt de chocolade met de roomboter op heel laag vuur in een pannetje en schenk gelijkmatig over de cake. Laat even afkoelen tot je topping steviger wordt. Bewaar de cake in de koelkast.

Lekker als gezonde traktatie bij de koffie of extra feestelijk met aardbeien en slagroom. En hé.. Eigenlijk ook gezond genoeg om een flinke plak als ontbijt te eten!