Maakt suiker je dik? Ik kan me voorstellen dat je jezelf die
vraag al vaak hebt gesteld. Want waar we eerst vet de schuld gaven van de te
hoge getallen op de weegschaal, hoor je nu steeds vaker iets heel anders. Niet
vet, maar suiker maakt je dik. Er is al een tijdje veel wetenschappelijk bewijs
voor het feit dat suiker overgewicht in de hand werkt. En als je logisch
nadenkt, dan zit daar wel iets in. We zijn in de westerse wereld namelijk nog
nooit zó dik geweest. En we zijn de afgelopen tientallen jaren juist minder vet
gaan eten, maar wèl meer suiker. Wil je weten waarom suiker je dik maakt zonder
dat je het door hebt, en hoe je simpel kan minderen met suiker? Lees dan snel
verder.

Hoe maakt suiker je dik?

Suiker kan je op meerdere manieren dik maken. Dat werkt zo:

1. Je maakt meer insuline aan

Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat suikers vanuit
je bloed door je lichaamscellen worden opgenomen. Wanneer je suiker eet, komt er
in korte tijd veel suiker in je bloed waardoor je bloedsuikerspiegel stijgt. Hierdoor
moet er ineens veel insuline worden aangemaakt, om al die suiker vanuit je
bloed naar je lichaamscellen te sturen. Eet je vaak en veel suiker, dan gebeurt
dit heel vaak en worden je lichaamscellen steeds minder gevoelig voor insuline.
Je hebt dan een groot risico om diabetes type 2 te ontwikkelen.

Maar wat veel insuline ook veroorzaakt, is de opslag van vet
in je vetcellen. Logisch ook, want al die suikers leveren veel energie en niet
al die energie kan meteen door je lichaam worden gebruikt. Dat wordt dus
opgeslagen. Veel insuline zet je lichaam dus aan tot meer vetopslag, en zorgt
er daarnaast ook nog eens voor dat je dat vet minder snel verbrandt. Suiker zorgt
dus voor meer vetopslag en een minder goede vetverbranding.

2. Door suiker krijg je meer honger

Als je door al die suiker zoveel insuline hebt aangemaakt, daalt je bloedsuikerspiegel snel. Al die suikers zijn nu tenslotte naar je lichaamscellen gebracht en zitten niet meer in je bloed. Als je bloedsuikerspiegel laag is word je vaak een beetje slap en trillerig en krijg je veel honger. Dat gevoel herken je vast wel, dat je denkt “ik moet nu snel iets eten, anders word ik niet lekker”. Dat is je lichaam die het suikertekort in je bloed zo snel mogelijk wil oplossen door wéér suiker te eten. En dan begint alles weer van voor af aan. Deze cirkel, die ik de suiker-cirkel noem, zorgt er dus voor dat je na het eten van suiker even verzadigd bent, maar snel daarna weer honger hebt en nóg meer suiker gaat eten. Suiker houdt je lichaam dus hongerig.

3. Suiker is verslavend

Maarja.. suiker is zo lekker! Wie houdt er nou niet van zoet? Dat komt omdat suiker letterlijk verslavend is voor je lichaam. Suiker stimuleert dezelfde beloningsgebieden in je hersenen als andere verslavende middelen zoals alcohol of drugs. In een onderzoek waarin ze ratten suikerwater gaven, bleek zelfs dat je lichaam heftiger reageert op een suikerverslaving dan op een cocaïneverslaving! We vinden het dus heel moeilijk om maat te houden met suiker en willen er elke keer weer meer van om ons goed te blijven voelen. Dat betekent dus dat je elke keer meer wilt van producten die veel suiker bevatten. Door suiker blijf je dus maar nog meer suiker eten, waardoor je sneller dik zult worden.

Hoe je voorkomt dat suiker je dik maakt

Met suiker bedoel ik niet alleen kristalsuiker, maar alle
snelle suikers in je eten. Daaronder vallen niet alleen alle producten die veel
suiker bevatten zoals koek, snoep en taart, maar ook alle snelle koolhydraten
zoals brood, pasta en aardappelen.

“Veel bewerkte producten uit de winkel lijken gezond, maar staan bol van de suiker.”

Suikers en snelle koolhydraten zitten verstopt in bijna alle bewerkte producten die je in de winkel vindt. Van ketchup tot cruesli en van pizza tot crackers. Veel van deze producten lijken juist gezond, maar staan bol van de suiker. Denk bijvoorbeeld aan Cruesli, granencrackers of ‘gezonde’ tussendoortjes zoals een sultana of een mueslireep.

Wil je minderen met suiker? Dan heb ik 2 goede tips voor je:

  1. Kies voor pure en onbewerkte producten. Daaraan is nooit suiker toegevoegd en die bevatten dus alleen van nature aanwezige suikers. Denk bijvoorbeeld aan groente, fruit, vlees, vis, eieren, noten, zaden etc. en bereid daar zelf je eten van. Dan weet je namelijk precies wat er wel en niet in zit. En nee, dat is ècht niet zo moeilijk en tijdrovend als je misschien denkt.
  2. Wil je wel graag iets eten wat je niet zelf hebt gemaakt? Draai de verpakking dan eens om en lees het ingrediëntenlabel goed. Zoek naar woorden als suiker, glucosestroop, fructose, maltose etc. maar ook tarwebloem bevat bijvoorbeeld veel snelle suikers. Ook kun je in de voedingswaardetabel snel zien hoeveel suiker en koolhydraten er in een product zitten. Doe het maar eens, ik weet zeker dat je gaat schrikken!

Inspiratie voor lekker eten met minder suiker

Als je minder suiker wilt eten en op zoek bent naar lekkere recepten zonder toegevoegde suiker, snuffel dan eens rond tussen alle recepten op mijn website en download dan ook meteen het GRATIS E-book met 15 gezonde recepten die je altijd al had willen kennen.

En vind je het lastig om alles alleen uit te zoeken of weet je niet waar je moet beginnen en wil je graag begeleid worden bij een gezonder eetpatroon met minder suiker? Kijk dan eens naar de mogelijkheden voor persoonlijke coaching door mij. Gezonder eten is namelijk helemaal niet zo moeilijk en kan ècht heel lekker zijn. Ik leer je graag hoe dat werkt!

NIEUW OP DE BLOG…                      

5 keer slim boodschappen doen

5 keer slim boodschappen doen

De boodschappen, een terug kerend klusje waar lang niet iedereen dol op is! Als ik mensen begeleid naar een gezonder eetpatroon, neem ik ze regelmatig mee naar de supermarkt voor een ‘supermarktsafari’. Want als je anders gaat eten, horen daar ook andere boodschappen...

Lees meer
Paleo & Low-carb Clafoutis met pruimen recept

Paleo & Low-carb Clafoutis met pruimen recept

Een clafoutis is een klassiek Frans nagerecht. Een beetje pudding-achtige cake met (meestal) kersen erin. Het is een hele makkelijke, lekkere en effectieve manier om rijp fruit op te maken. En een grote bak met pruimen keek me smekend aan vanaf de fruitschaal. Ik...

Lees meer
De ene calorie is de andere niet

De ene calorie is de andere niet

‘Het is allemaal heel simpel, als je meer eet dan je verbrandt, kom je aan en als je meer verbrandt dan je eet, val je af’. Heb jij dat ook al te vaak gehoord? Maar.. Zo simpel is het dus helemaal niet! Afvallen of aankomen is helemaal niet zo zwart-wit als de meeste...

Lees meer
Summerbody Smoothie Bowl Recept

Summerbody Smoothie Bowl Recept

Ik eet in de zomer het liefste elke dag een smoothie bowl, zo lekker!! Maar hoewel de meeste smoothie bowls hartstikke gezond zijn, omdat ze vol zitten met fruit en gezonde vetten als zaden en noten, bevatten ze stiekem ook best veel suikers. Heel vaak gaat er...

Lees meer