‘Het is allemaal heel simpel, als je meer eet dan je verbrandt, kom je aan en als je meer verbrandt dan je eet, val je af’. Heb jij dat ook al te vaak gehoord? Maar.. Zo simpel is het dus helemaal niet! Afvallen of aankomen is helemaal niet zo zwart-wit als de meeste mensen denken. Dat heb je zelf misschien ook al wel eens meegemaakt of gezien. Want waarom lijken sommige mensen veel sneller dik te worden dan anderen, en hoe komt het toch dat er ook altijd mensen zijn die alles kunnen eten, zonder een grammetje aan te komen?

Ik vroeg me dat ook altijd af. En ergens wist ik dat het zo simpel dus niet kon zijn. Dat is het dus ook niet. Een lichaam is namelijk geen computer (of een calorieën app 😉), maar een heel complex systeem en alle processen in je lijf (dus ook afvallen, aankomen en sterker worden) zijn een heel gevoelig samenspel van veel factoren. Als je afvallen of aankomen ziet als simpel calorieën tellen in je voeding en je beweging zie je heel veel andere belangrijke dingen over het hoofd.

De verbranding van calorieën

Want wist jij eigenlijk hoe ze de calorieën in je voedsel meten? Om te meten hoeveel calorieën een voedingsmiddel bevat, steken ze het in brand en kijken ze hoeveel warmte er vanaf komt! Maar zo simpel werkt het natuurlijk helemaal niet in je lichaam. De vertering en verbranding van je voedsel is veel gecompliceerder dan dat. Daarom zijn die calorieën dus eigenlijk helemaal niet zo betrouwbaar en kan er dus een flink verschil zitten tussen het aantal calorieën die in je voeding zitten en het aantal calorieën dat je lichaam daar daadwerkelijk uit haalt om te verbranden. Niet alles wat je eet, zal je lichaam dus ook echt (kunnen) verbranden, of kan je lichaam juist efficienter verbranden. Sommige calorieën leveren dus meer op dan andere.

Hoe je lichaam voedsel verteert

Het verteren van voedsel kost je lichaam heel veel energie. Daar sta je nooit zo bij stil, omdat het onbewust gaat. Maar terwijl jij op de bank zit, of iets anders aan het doen bent, is je lichaam heel druk bezig. Sommige voedingsmiddelen kosten zelfs meer energie om te verteren dan dat ze opleveren! Zo schijnt dat bv. te werken bij komkommer. Er zit veel verschil in hoe gemakkelijk voedsel te verteren is. Natuurlijk onbewerkt voedsel en rauw voedsel zijn bv. lastiger te verteren en om te zetten in energie dan bewerkt en/of gekookt voedsel. Dus: 100 calorieën uit amandelen is voor ons lichaam dus niet hetzelfde als 100 calorieën uit brood, suiker of andere bewerkte voedingsmiddelen. En 100 calorieën uit een ‘rare’ gebakken biefstuk of een steak tartaar is niet hetzelfde als uit een ‘well done’ exemplaar of een plakje bewerkte boterhamworst. De ene calorie is dus de andere niet!

De verschillen tussen jou en iemand anders

Elk lichaam is anders, en iedereen is uniek. Jij ook. Dus ook de manier waarop je energie uit voeding haalt, hoe efficiënt je dat doet en hoe snel je vet opslaat. Dat heeft te maken met onder andere lengte, lichaamsvet, grootte van de lever, cortisol-niveau en ook onze darmbacteriën. De invloed van die darmbacterieen wordt op dit moment veel onderzocht en die blijkt veel groter dan we ooit gedacht hebben. Zo blijkt al dat mensen die de darmflora van een ander krijgen toegediend (een ‘poep-transplantatie’ dus, meestal met als doel genezing van een darmziekte) vaak ook dezelfde gewichtsproblemen krijgen als die persoon, terwijl ze die eerder nooit hadden. De manier waarop je darmen in elkaar zitten, heeft dus óók al invloed op hoe je voeding verteert en verbrandt.

Weer gezond worden in plaats van calorieën tellen

Al deze factoren en wetenschappelijke ontdekkingen maken duidelijk dat afvallen en calorieën tellen helemaal niet zo simpel is als je vaak overal hoort. Maar wat wil dit nou zeggen voor jou en hoe kun jij hier je voordeel mee doen? Al deze dingen zeggen eigenlijk dat je je niet te erg moet focussen op calorieën tellen, maar vooral op een gezond lichaam en natuurlijke voeding. Weer gezond worden dus, en niet alleen minder eten en meer bewegen. En gezond lichaam heeft namelijk automatisch een gezond gewicht.

De belangrijkste praktische tip van mij is daarom: Zorg dat je je energie zoveel mogelijk uit natuurlijke en onbewerkte voeding haalt en denk niet: ‘ach, er zitten niet zoveel calorieën in, dus het kan toch prima?’. Want die natuurlijke voeding verzadigt je veel langer, waardoor dus vanzelf minder eet. En.. je lichaam haalt daaruit dus daadwerkelijk minder energie als uit een stuk taart! Ook al zitten er evenveel calorieën in. Meer pure en onbewerkte voeding dus, en laat dat stuk taart of die handige magnetron maaltijd liever staan.

Wil je meer informatie over hoe de juiste voeding jou kan helpen weer fit en energiek te worden, en te blaken van gezondheid? Kijk dan hier naar de mogelijkheden voor persoonlijke coaching of stuur me hier direct een berichtje.

Bron: http://mosaicscience.com/story/why-calorie-broken