Een clafoutis is een klassiek Frans nagerecht. Een beetje pudding-achtige cake met (meestal) kersen erin. Het is een hele makkelijke, lekkere en effectieve manier om rijp fruit op te maken. En een grote bak met pruimen keek me smekend aan vanaf de fruitschaal. Ik waagde me dus aan deze heerlijke en gezonde variant van de clafoutis, deze keer met vanille en pruimen.

Deze clafoutis met pruimen is:

Gezond

Gluten- en graanvrij

Suikervrij

Paleo

Low-carb

Gemaakt met pure ingrediënten

Snel en simpel

Super lekker!

Paleo & low-carb clafoutis met pruimen ingrediënten

Omdat deze paleo en low-carb clafoutis met pruimen een gezonder variant is op het origineel, heb ik een aantal ingrediënten vervangen voor gezondere versies. Gelukkig maakt dat hem niet minder lekker!

Eieren: Een super gezonde en volwaardige bron van eiwitten, gezonde vetten, vitaminen en mineralen zoals vitamine A, B12 en D, ijzer, zink en selenium. In tegenstelling tot wat je misschien denkt, verhogen eieren je cholesterol gehalte niet, maar dragen ze juist bij aan een gezond cholesterol. Lees er meer over in deze blog die ik erover heb geschreven.

Amandelmeel: Gewoon meel bestaat uit tarwe. Tarwe is een graan dat gluten bevat en vooral bestaat uit snelle koolhydraten. Niet goed voor je darmen èn je energieniveau. Daarom heb ik dit vervangen voor amandelmeel, glutenvrij en boordevol gezonde vetten uit noten. Je bent er dus lang door verzadigd en je hebt geen last van energiedipjes. Daarbij is de nootachtige smaak in dit recept gewoon super lekker!

Erythritol: Erythritol is een natuurlijke suikervervanger die steeds vaker wordt gebruikt. Vooral omdat het niet kunstmatig is (en dus niet slecht voor je lijf) en ècht smaakt zoals suiker. Erythritol is een suiker-alcohol (wees niet bang, er zit geen alcohol in! 😊) en hoewel het zoet smaakt, kan het niet worden opgenomen door je lichaam. Daarom verhoogt erythritol je bloedsuiker niet en bevat het geen calorieën. Erythritol heeft dezelfde structuur als suiker, maar is wel iets minder zoet. De zoetkracht is 70% van die van suiker.

Amandelmelk: Amandelmelk is gemaakt van amandelen en bevat daarom geen lactose zoals gewone melk. Een perfecte vervanger voor reguliere zuivelproducten dus. Kies wel voor de ongezoete variant, vaak voegen ze suiker toe voor de smaak.

Gemalen vanille: Vanille is een heerlijke natuurlijke smaakmaker, niet te verwarren met vanillesuiker: suiker met een vanille-smaakje. Kies dus voor natuurlijke gemalen vanille of vanille-stokjes. Best prijzig inderdaad, maar je hebt er maar heel weinig van nodig en je proeft ècht het verschil!

Pruimen: Voor deze clafoutis gebruikte ik pruimen, maar je kunt in dit recept eigenlijk al het fruit gebruiken dat je lekker vindt. Ideaal dus om rijp fruit op te maken. Ik maakte eerder ook al eens deze clafoutis met peren, maar het is ook heerlijk met appel (gebruik dan kaneel i.p.v. vanille). Wil je ècht low-carb gaan? Kies dan voor bramen, frambozen, bosbessen of aardbeien, dit fruit bevat het minste suiker. Heerlijk met kaneel, vanille of een beetje citroenrasp. Lekker variëren dus!

Paleo & Low-carb Clafoutis met pruimen recept

Ingrediënten

  • 3 eieren
  • 75 gram amandelmeel
  • 3 el erythritol
  • 200 ml amandelmelk (ongezoet)
  • 300 gram pruimen
  • ¼ tl gemalen vanilla of merg uit een vanillestokje
  • Snufje zout
  • Beetje kokosolie om in te vetten

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden en vet een bakblik of ovenschaal in met kokosolie of roomboter.
  2. Halveer de pruimen, verwijder de pit en leg ze met de bolle kant naar boven in de ovenschaal.
  3. Doe alle overige ingredienten bij elkaar in een beslagkom en mix goed door elkaar. Het beslag hoort dun te zijn, een clafoutis is een beetje puddingachtig en minder luchtig als bv. cake.
  4. Giet het beslag over de pruimen en schuif voor ongeveer 45 minuten in de oven of tot de bovenkant goudbruin is geworden.

Laat even afkoelen en serveer warm of koud met bijvoorbeeld wat kokosyoghurt. Als toetje, gezond tussendoortje of zelfs als ontbijt!