Pompoen is niet alleen geschikt om de klassieke pumpkin pie of deze heerlijke kruidcake mee te bakken, maar smaakt ook super lekker in een hartige quiche. Bijvoorbeeld in combinatie met blauwe kaas en noten, zoals in deze pompoentaart!

Een hartige taart of quiche bevat vaak bladerdeeg of een ander soort bodem, wat natuurlijk niet erg gezond is. Maar wist je dat je zo’n taart heel simpel kunt aanpassen zodat hij glutenvrij en low-carb is? Hij smaakt namelijk nog steeds heerlijk zónder die bodem! Wel even de vorm bekleden met bakpapier zodat de vulling niet lekt, maar zo simpel is het dus. Voor deze pompoentaart gebruik ik wèl een beetje kaas, dus helemaal 100% Paleo is hij niet. Maar ik kies voor Roquefort, dat is een pittige blauwschimmelkaas die gemaakt is van schapenmelk en daarom veel beter te verteren is dan kaas gemaakt van koemelk. Daarom past hij toch heel goed in een Paleo eetstijl. Als je (nog) niet zo heel erg houdt van blauwschimmelkaas, dan kun je ook kiezen voor een iets mildere variant zoals bijvoorbeeld Gorgonzola (een Italiaanse schimmelkaas van koemelk) of Danish Blue (ook van koemelk). Wil je echt helemaal geen schimmel in je kaas (dat is wèl zonde, want de combi met pompoen is ècht heerlijk :)) dan kun je ook zachte geitenkaas gebruiken.

Ik gebruikte voor de taart op de foto een blauwe pompoen en liet de schil eraan. Dat geeft veel kleur aan de taart. Maar je kunt ook net zo gemakkelijk een oranje pompoen gebruiken, of een flespompoen. Schillen hoeft dus niet, de schil van een pompoen is gewoon eetbaar en wordt zacht tijdens het koken.

 

Recept voor Pompoentaart met Vijg en Blauwe kaas

Ingrediënten voor 4 porties

  • 1 kleine pompoen
  • 2 rode uien
  • 4 gedroogde vijgen
  • 6 eieren
  • 100 ml amandelmelk
  • 300 gram Roquefort (of andere blauwschimmelkaas)
  • Paar takjes (verse) tijm
  • Flinke hand walnoten (of pecannoten of gemengde noten)
  • Peper en zout

Zo maak je Pompoentaart met Vijg en Blauwe kaas

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een springvorm met bakpapier (maak het even nat, dan kun je het veel beter vormen) of gebruik een dichte taartvorm of ovenschaal.
  2. Halveer de pompoen en verwijder de zaden en draden aan de binnenkant. Snij vervolgens in repen. Leg ze in een waaier op de bodem van je taartvorm. Je kunt evt. ook kant en klare pompoenblokjes gebruiken natuurlijk.
  3. Snij de ui in grove parten en leg ook deze in je taartvorm. Rits de blaadjes van de helft van de tijm en verdeel over de pompoen en ui. Voeg naar smaak een beetje zwarte peper en zout toe.
  4. Zet de taartvorm voor 20 minuten in de oven.
  5. Snij ondertussen de vijgen in stukje en verbrokkel de kaas. Klop de eieren met de amandelmelk, peper, zout en de rest van de tijm los.
  6. Haal de pompoen en ui uit de oven en verdeel de vijgen en de kaas erover. Giet het eiermengsel over de taart. Strooi tot slot de noten erover en zet nog eens 30 minuten in de oven, tot het ei gestold is en de nootjes mooi bruin.

Lekker met een frisse salade als diner. Maar ook heerlijk om bijvoorbeeld koud als borrelhapje te serveren of als lunch te eten!

IMAG4378

NIEUW OP DE BLOG…                      

Paleo Kokos Cheesecake Recept

Paleo Kokos Cheesecake Recept

Er is altijd een goede reden te vinden om deze zomerse Paleo ‘cheese’cake te maken. Want hij is niet alleen super lekker, maar ook nog eens gezond! Hij is namelijk graanvrij, glutenvrij, suikervrij, zuivelvrij èn Vegan voor de liefhebbers. Weet je nog.. Die romige...

Lees meer
Rabarber-Yoghurt Cake met Citroen Recept

Rabarber-Yoghurt Cake met Citroen Recept

Deze zomerse cake is niet alleen lekker voor tussendoor of als toetje, maar ook zo gezond dat hij heel geschikt is als een feestelijk weekend-ontbijt. Ik kreeg de inspiratie voor dit recept van een vriendin die echt dól is op rabarber en bedacht voor haar deze super...

Lees meer
Tropische Kokos Smoothiebowl

Tropische Kokos Smoothiebowl

Als de zon begint te schijnen is een smoothiebowl echt mijn lievelingsontbijt. Lekker fris, vullend en je kunt er ook nog eens heel makkelijk je eerste portie groenten van de dag in verstoppen. En extra groenten in je smoothiebowl maakt je portie ook nog eens in één...

Lees meer
Gezonde Sloffentaart met Spijs en Gele Room Recept

Gezonde Sloffentaart met Spijs en Gele Room Recept

Deze tijd van veel binnen zitten betekent voor mij dat ik extra veel tijd heb om lekker te experimenteren met bakken. Één van mijn favoriete taartjes aller tijden is een slof met spijs, room en vers fruit en ik wilde al een tijdje een gezondere versie ervan bedenken....

Lees meer
Chiapudding met Kokos en Mango Recept

Chiapudding met Kokos en Mango Recept

Het is nog lang geen zomer, maar het is wèl al bijna maart en dan krijg ik toch al wel een beetje lentekriebels. Daarom deze keer een lekker zomers ontbijtrecept: chiapudding met kokos en mango.  Ideaal voor een snel doordeweeks ontbijt, want: handig te preppen voor...

Lees meer
Proteïne Powerbowl met Tonijn Recept

Proteïne Powerbowl met Tonijn Recept

Bowls zijn eigenlijk al een tijdje hip, maar ik heb ze zelf eigenlijk pas net ècht ontdekt. En dan vooral als een super lekkere, vullende en snelle manier om je restjes op te maken! Je kunt er namelijk echt van alles in doen wat je lekker vindt of wat er nog in je...

Lees meer