Pompoen is niet alleen geschikt om de klassieke pumpkin pie of deze heerlijke kruidcake mee te bakken, maar smaakt ook super lekker in een hartige quiche. Bijvoorbeeld in combinatie met blauwe kaas en noten, zoals in deze pompoentaart!

Een hartige taart of quiche bevat vaak bladerdeeg of een ander soort bodem, wat natuurlijk niet erg gezond is. Maar wist je dat je zo’n taart heel simpel kunt aanpassen zodat hij glutenvrij en low-carb is? Hij smaakt namelijk nog steeds heerlijk zónder die bodem! Wel even de vorm bekleden met bakpapier zodat de vulling niet lekt, maar zo simpel is het dus. Voor deze pompoentaart gebruik ik wèl een beetje kaas, dus helemaal 100% Paleo is hij niet. Maar ik kies voor Roquefort, dat is een pittige blauwschimmelkaas die gemaakt is van schapenmelk en daarom veel beter te verteren is dan kaas gemaakt van koemelk. Daarom past hij toch heel goed in een Paleo eetstijl. Als je (nog) niet zo heel erg houdt van blauwschimmelkaas, dan kun je ook kiezen voor een iets mildere variant zoals bijvoorbeeld Gorgonzola (een Italiaanse schimmelkaas van koemelk) of Danish Blue (ook van koemelk). Wil je echt helemaal geen schimmel in je kaas (dat is wèl zonde, want de combi met pompoen is ècht heerlijk :)) dan kun je ook zachte geitenkaas gebruiken.

Ik gebruikte voor de taart op de foto een blauwe pompoen en liet de schil eraan. Dat geeft veel kleur aan de taart. Maar je kunt ook net zo gemakkelijk een oranje pompoen gebruiken, of een flespompoen. Schillen hoeft dus niet, de schil van een pompoen is gewoon eetbaar en wordt zacht tijdens het koken.

 

Recept voor Pompoentaart met Vijg en Blauwe kaas

Ingrediënten voor 4 porties

  • 1 kleine pompoen
  • 2 rode uien
  • 4 gedroogde vijgen
  • 6 eieren
  • 100 ml amandelmelk
  • 300 gram Roquefort (of andere blauwschimmelkaas)
  • Paar takjes (verse) tijm
  • Flinke hand walnoten (of pecannoten of gemengde noten)
  • Peper en zout

Zo maak je Pompoentaart met Vijg en Blauwe kaas

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een springvorm met bakpapier (maak het even nat, dan kun je het veel beter vormen) of gebruik een dichte taartvorm of ovenschaal.
  2. Halveer de pompoen en verwijder de zaden en draden aan de binnenkant. Snij vervolgens in repen. Leg ze in een waaier op de bodem van je taartvorm. Je kunt evt. ook kant en klare pompoenblokjes gebruiken natuurlijk.
  3. Snij de ui in grove parten en leg ook deze in je taartvorm. Rits de blaadjes van de helft van de tijm en verdeel over de pompoen en ui. Voeg naar smaak een beetje zwarte peper en zout toe.
  4. Zet de taartvorm voor 20 minuten in de oven.
  5. Snij ondertussen de vijgen in stukje en verbrokkel de kaas. Klop de eieren met de amandelmelk, peper, zout en de rest van de tijm los.
  6. Haal de pompoen en ui uit de oven en verdeel de vijgen en de kaas erover. Giet het eiermengsel over de taart. Strooi tot slot de noten erover en zet nog eens 30 minuten in de oven, tot het ei gestold is en de nootjes mooi bruin.

Lekker met een frisse salade als diner. Maar ook heerlijk om bijvoorbeeld koud als borrelhapje te serveren of als lunch te eten!

IMAG4378

NIEUW OP DE BLOG…                      

Gezonde en Glutenvrije Oliebollen Recept

Gezonde en Glutenvrije Oliebollen Recept

Zin in oliebollen met oud en nieuw? Maar niet zoveel zin in buikpijn en een carb-coma op zo’n gezellige avond? Dan kun je ze ook zelf maken! Glutenvrij, zuivelvrij en gefrituurd in gezonde olie. En dat is niet zo moeilijk als je denkt. Je hebt zelfs geen frituurpan...

Lees meer
Suikervrije Paleo Stoofperen Recept

Suikervrije Paleo Stoofperen Recept

Stoofperen zijn echt comfortfood voor koude herfstige dagen. Ik zou ze eigenlijk ook alleen al maken voor de geur die zich door je huis verspreidt als ze op staan, zó ongelofelijk lekker! Maar gelukkig smaken ze ook nog eens heerlijk, en kun je ze zo ongeveer met...

Lees meer
Gezonde Low-carb Keto Boterkoek Recept

Gezonde Low-carb Keto Boterkoek Recept

Ik maak er tegenwoordig een sport van om mijn favoriete recepten van toen ik klein was, om te toveren tot een gezonde variant. En dan kan boterkoek niet achter blijven! Normaal gesproken bestaat boterkoek uit ongeveer gelijke delen boter, bloem en suiker. Maar in een...

Lees meer
Low-carb Proteïne Pompoenmuffins Recept

Low-carb Proteïne Pompoenmuffins Recept

Ontbijten met muffins, met deze gezonde proteine pompoenmuffins kan het! Ze zijn gemaakt met proteinepoeder en bevatten helemaal geen suiker: rijk aan eiwitten en koolhydraatarm dus. Maar ook heerlijk luchtig en smeuig door de pompoenpuree en onweerstaanbaar lekker...

Lees meer
Keto & Paleo Bounty Bliss Balls Recept

Keto & Paleo Bounty Bliss Balls Recept

Geen tijd om te bakken, maar toch iets lekkers en verantwoords bij de thee? Maak dan deze Bounty Bliss Balls. Binnen 15 minuutjes ben je klaar, want het is een kwestie van alle ingrediënten mengen en er balletjes van draaien. Super snel èn simpel dus. En deze Bounty...

Lees meer
5 keer slim boodschappen doen

5 keer slim boodschappen doen

De boodschappen, een terug kerend klusje waar lang niet iedereen dol op is! Als ik mensen begeleid naar een gezonder eetpatroon, neem ik ze regelmatig mee naar de supermarkt voor een ‘supermarktsafari’. Want als je anders gaat eten, horen daar ook andere boodschappen...

Lees meer