Ingredienten in Gezonde en Glutenvrije Oliebollen Recept
Om te zorgen dat deze oliebollen glutenvrij en graanvrij zijn, heb ik een mix gemaakt van een paar verschillende soorten meel. In dit recept zijn dat: boekweitmeel, rijstmeel, cassavemeel en een beetje tapiocameel. Maar je kunt hierin ook varieren, zoals met kastanjemeel, havermeel of amandelmeel. En als het niet perse glutenvrij hoeft te zijn, kun je ook speltmeel gebruiken. Alleen met kokosmeel moet je voorzichtig zijn, dat neemt heel veel vocht op waardoor je er veel minder van nodig hebt dan van ander meel. Voor dit recept niet zo geschikt dus.
Verder heb ik ze gefrituurd in kokosolie. Eigenlijk is kokosolie de enige plantaardige olie waarin je veilig kunt frituren. Alle andere olie oxideert namelijk als het te heet wordt, en dat is heel ongezond. Vooral geen zonnebloemolie of andere plantaardige olie gebruiken dus.
Een frituurpan is niet nodig trouwens, ik heb ze gewoon gefrituurd in een grote steelplan. Die hoeft niet helemaal vol met olie, maar zorg wel dat dat de oliebollen voor de helft ongeveer in het vet kunnen zakken. Omdraaien moet je ze namelijk toch, dus je hebt echt geen liter nodig. 😊
Recept Gezonde en Glutenvrije Oliebollen

Ingrediënten voor Gezonden en Glutenvrije Oliebollen Recept
- 250 gram gemengd glutenvrij meel (ik gebruikte boekweit, rijst, cassave en tapiocameel)
- Half zakje (3,5 gram) gedroogde gist
- 25 gram kokosbloesemsuiker
- 1 tl kaneel
- Snufje zout
- 1 el citroensap
- 250 ml handwarm water
- 100 gram rozijnen
- Optioneel (maar heel lekker 😉): stukjes appel voor erdoor
- Kokosolie om in te frituren
Zo maak je Gezonde en Glutenvrije Oliebollen Recept
- Meng het meel met de gist, kokosbloesemsuiker, kaneel en zout door elkaar.
- Voeg daarna citroensap en water toe (het water moet warm zijn, maar niet heet.) en meng tot een beslag. Voeg tot slot de rozijntjes en evt. appel toe.
- Bedek de kom met plastic folie of een vochtige theedoek en laat minstens 1 uur rijzen op een warme plek. Bv. bij de verwarming of zet de oven op 30 – 40 graden.
- Verwarm de kokosolie in een pan, wacht tot de olie ongeveer 170 graden is. Als je geen thermometer hebt: de olie is heet genoeg als je er een beetje beslag in doet en het begint meteen flink te bubbelen.
- Maak met behulp van een ijslepel of twee eetlepels bollen van het beslag en laat ze voorzichtig in de pan zakken, draai ze voorzichtig om als de onderkant bruin is. Ik gebruik daarvoor 2 vorken.
- Frituur niet teveel oliebollen per keer, de olie koelt dan te hard af en dan worden ze niet knapperig maar zompig.
- Laat de oliebollen even uitlekken op een bord met keukenpapier.
Lekker met kaneel en kokosbloesemsuiker, of gewoon met een beetje echte poedersuiker.

NIEUW OP DE BLOG…
Paleo Kokos Cheesecake Recept
Er is altijd een goede reden te vinden om deze zomerse Paleo ‘cheese’cake te maken. Want hij is niet alleen super lekker, maar ook nog eens gezond! Hij is namelijk graanvrij, glutenvrij, suikervrij, zuivelvrij èn Vegan voor de liefhebbers. Weet je nog.. Die romige...
Rabarber-Yoghurt Cake met Citroen Recept
Deze zomerse cake is niet alleen lekker voor tussendoor of als toetje, maar ook zo gezond dat hij heel geschikt is als een feestelijk weekend-ontbijt. Ik kreeg de inspiratie voor dit recept van een vriendin die echt dól is op rabarber en bedacht voor haar deze super...
Tropische Kokos Smoothiebowl
Als de zon begint te schijnen is een smoothiebowl echt mijn lievelingsontbijt. Lekker fris, vullend en je kunt er ook nog eens heel makkelijk je eerste portie groenten van de dag in verstoppen. En extra groenten in je smoothiebowl maakt je portie ook nog eens in één...
Gezonde Sloffentaart met Spijs en Gele Room Recept
Deze tijd van veel binnen zitten betekent voor mij dat ik extra veel tijd heb om lekker te experimenteren met bakken. Één van mijn favoriete taartjes aller tijden is een slof met spijs, room en vers fruit en ik wilde al een tijdje een gezondere versie ervan bedenken....
Chiapudding met Kokos en Mango Recept
Het is nog lang geen zomer, maar het is wèl al bijna maart en dan krijg ik toch al wel een beetje lentekriebels. Daarom deze keer een lekker zomers ontbijtrecept: chiapudding met kokos en mango. Ideaal voor een snel doordeweeks ontbijt, want: handig te preppen voor...
Proteïne Powerbowl met Tonijn Recept
Bowls zijn eigenlijk al een tijdje hip, maar ik heb ze zelf eigenlijk pas net ècht ontdekt. En dan vooral als een super lekkere, vullende en snelle manier om je restjes op te maken! Je kunt er namelijk echt van alles in doen wat je lekker vindt of wat er nog in je...