Zin in oliebollen met oud en nieuw? Maar niet zoveel zin in buikpijn en een carb-coma op zo’n gezellige avond? Dan kun je ze ook zelf maken! Glutenvrij, zuivelvrij en gefrituurd in gezonde olie. En dat is niet zo moeilijk als je denkt. Je hebt zelfs geen frituurpan nodig.

Ingredienten in Gezonde en Glutenvrije Oliebollen Recept

Om te zorgen dat deze oliebollen glutenvrij en graanvrij zijn, heb ik een mix gemaakt van een paar verschillende soorten meel. In dit recept zijn dat: boekweitmeel, rijstmeel, cassavemeel en een beetje tapiocameel. Maar je kunt hierin ook varieren, zoals met kastanjemeel, havermeel of amandelmeel. En als het niet perse glutenvrij hoeft te zijn, kun je ook speltmeel gebruiken. Alleen met kokosmeel moet je voorzichtig zijn, dat neemt heel veel vocht op waardoor je er veel minder van nodig hebt dan van ander meel. Voor dit recept niet zo geschikt dus.

Verder heb ik ze gefrituurd in kokosolie. Eigenlijk is kokosolie de enige plantaardige olie waarin je veilig kunt frituren. Alle andere olie oxideert namelijk als het te heet wordt, en dat is heel ongezond. Vooral geen zonnebloemolie of andere plantaardige olie gebruiken dus.

Een frituurpan is niet nodig trouwens, ik heb ze gewoon gefrituurd in een grote steelplan. Die hoeft niet helemaal vol met olie, maar zorg wel dat dat de oliebollen voor de helft ongeveer in het vet kunnen zakken. Omdraaien moet je ze namelijk toch, dus je hebt echt geen liter nodig. 😊

Recept Gezonde en Glutenvrije Oliebollen

Ingrediënten voor Gezonden en Glutenvrije Oliebollen Recept

  • 250 gram gemengd glutenvrij meel (ik gebruikte boekweit, rijst, cassave en tapiocameel)
  • Half zakje (3,5 gram) gedroogde gist
  • 25 gram kokosbloesemsuiker
  • 1 tl kaneel
  • Snufje zout
  • 1 el citroensap
  • 250 ml handwarm water
  • 100 gram rozijnen
  • Optioneel (maar heel lekker 😉): stukjes appel voor erdoor
  • Kokosolie om in te frituren

Zo maak je Gezonde en Glutenvrije Oliebollen Recept

  1. Meng het meel met de gist, kokosbloesemsuiker, kaneel en zout door elkaar.
  2. Voeg daarna citroensap en water toe (het water moet warm zijn, maar niet heet.) en meng tot een beslag. Voeg tot slot de rozijntjes en evt. appel toe.
  3. Bedek de kom met plastic folie of een vochtige theedoek en laat minstens 1 uur rijzen op een warme plek. Bv. bij de verwarming of zet de oven op 30 – 40 graden.
  4. Verwarm de kokosolie in een pan, wacht tot de olie ongeveer 170 graden is. Als je geen thermometer hebt: de olie is heet genoeg als je er een beetje beslag in doet en het begint meteen flink te bubbelen.
  5. Maak met behulp van een ijslepel of twee eetlepels bollen van het beslag en laat ze voorzichtig in de pan zakken, draai ze voorzichtig om als de onderkant bruin is. Ik gebruik daarvoor 2 vorken.
  6. Frituur niet teveel oliebollen per keer, de olie koelt dan te hard af en dan worden ze niet knapperig maar zompig.
  7. Laat de oliebollen even uitlekken op een bord met keukenpapier.

Lekker met kaneel en kokosbloesemsuiker, of gewoon met een beetje echte poedersuiker.

NIEUW OP DE BLOG…                      

Tropische Kokos Smoothiebowl

Tropische Kokos Smoothiebowl

Als de zon begint te schijnen is een smoothiebowl echt mijn lievelingsontbijt. Lekker fris, vullend en je kunt er ook nog eens heel makkelijk je eerste portie groenten van de dag in verstoppen. En extra groenten in je smoothiebowl maakt je portie ook nog eens in één...

Lees meer
Gezonde Sloffentaart met Spijs en Gele Room Recept

Gezonde Sloffentaart met Spijs en Gele Room Recept

Deze tijd van veel binnen zitten betekent voor mij dat ik extra veel tijd heb om lekker te experimenteren met bakken. Één van mijn favoriete taartjes aller tijden is een slof met spijs, room en vers fruit en ik wilde al een tijdje een gezondere versie ervan bedenken....

Lees meer
Chiapudding met Kokos en Mango Recept

Chiapudding met Kokos en Mango Recept

Het is nog lang geen zomer, maar het is wèl al bijna maart en dan krijg ik toch al wel een beetje lentekriebels. Daarom deze keer een lekker zomers ontbijtrecept: chiapudding met kokos en mango.  Ideaal voor een snel doordeweeks ontbijt, want: handig te preppen voor...

Lees meer
Proteïne Powerbowl met Tonijn Recept

Proteïne Powerbowl met Tonijn Recept

Bowls zijn eigenlijk al een tijdje hip, maar ik heb ze zelf eigenlijk pas net ècht ontdekt. En dan vooral als een super lekkere, vullende en snelle manier om je restjes op te maken! Je kunt er namelijk echt van alles in doen wat je lekker vindt of wat er nog in je...

Lees meer
Suikervrije Paleo Stoofperen Recept

Suikervrije Paleo Stoofperen Recept

Stoofperen zijn echt comfortfood voor koude herfstige dagen. Ik zou ze eigenlijk ook alleen al maken voor de geur die zich door je huis verspreidt als ze op staan, zó ongelofelijk lekker! Maar gelukkig smaken ze ook nog eens heerlijk, en kun je ze zo ongeveer met...

Lees meer
Gezonde Low-carb Keto Boterkoek Recept

Gezonde Low-carb Keto Boterkoek Recept

Ik maak er tegenwoordig een sport van om mijn favoriete recepten van toen ik klein was, om te toveren tot een gezonde variant. En dan kan boterkoek niet achter blijven! Normaal gesproken bestaat boterkoek uit ongeveer gelijke delen boter, bloem en suiker. Maar in een...

Lees meer