Stoofperen zijn echt comfortfood voor koude herfstige dagen. Ik zou ze eigenlijk ook alleen al maken voor de geur die zich door je huis verspreidt als ze op staan, zó ongelofelijk lekker! Maar gelukkig smaken ze ook nog eens heerlijk, en kun je ze zo ongeveer met alles combineren. Lekker bij een stukje vlees bijvoorbeeld, of als toetje met room of vanille ijs. Ik at ze trouwens vandaag ook bij mijn Paleo ontbijtpap, samen met een beetje van de mega lekkere saus die ik van het kookvocht heb gemaakt. Stoofperen maken is trouwens echt heel makkelijk, je hebt alleen een grote pan en een beetje geduld nodig. Ze moeten ongeveer een uurtje op staan. Dus vind je ergens een uurtje? Maken!

Ingredienten in Suikervrije Paleo Stoofperen Recept

Om van deze stoofperen een gezond recept te maken, heb ik geen kleurstof (perensuiker) of kilo’s geraffineerde suiker gebruikt. In plaats daarvan deed ik het op de traditionele manier: met rode wijn. En ik zoette het met alleen maar 2 schepjes kokosbloesemsuiker. Voor lekkere stoofperen heb je ècht niet zoveel suiker nodig, het geheim zit in de specerijen.

Stoofperen

Voor dit recept kreeg ik een grote zak stoofperen, we zitten midden in het perenseizoen. Maar je kan ze vaak ook in grote zakken in de winkel of bij de groenteboer halen. Ze zijn te hard om zo te eten, daarom zijn ze vaak niet zo duur. Omdat ze zo stevig zijn, kun ze trouwens ook perfect in plakjes snijden en met een beetje kaneel bakken in kokosolie, super lekkere topping voor je ontbijt of pancakes.

Kokosbloesemsuiker

Kokosbloesemsuiker is een natuurlijke zoetstof uit de nectar van de kokosbloesem. Natuurlijk bevat het nog wel steeds suikers (dus gebruiken met mate!), maar om een aantal reden is het een perfecte gezonde vervanger voor geraffineerde suiker. Kokosbloesemsuiker is namelijk ongeraffineerd, zit boordevol gezonde voedingsstoffen (zoals b-vitamines, magnesium, ijzer, zink en kalium) en heeft een veel lagere GI dan normale suiker. Geen bloedsuikerdipjes dus! Wil je liever echt zo min mogelijk suiker? Dan kun je de kokosbloesemsuiker in dit recept ook vervangen door erythritol.

Rode wijn

Alcohol is natuurlijk niet gezond. Maar als je kookt met rode wijn en deze een tijdje verhit, verdampt de alcohol. Er zal dus geen alcohol meer overblijven in je stoofperen of in de saus. In rode wijn zit trouwens niet alleen alcohol, maar ook de gezonde stof resveratrol. Een anti-oxidant dat goed schijnt te zijn voor hart- en bloedvaten en je cholesterol. Wil je dus tóch graag drinken, kies dan liever voor rode wijn dan voor een ander drankje zoals bier of likeur. Ik gebruik zelf het liefste biologische wijn, die is gezonder omdat de druiven niet worden bespoten met chemische middelen en de wijn minder sulfiet bevat.  

Kaneel

Kaneel is een echte must-have in de gezonde keuken. Het smaakt namelijk niet alleen heerlijk en een beetje zoetig, waardoor je minder suiker hoeft te gebruiken, maar het is ook erg gezond. Het bevat veel mineralen en anti-oxidanten en het wordt in sommige culturen als natuurlijk middel tegen verkoudheid en maagproblemen gebruikt. Ook zijn de mineralen in kaneel goed voor het brein en zorgt het voor en stabiele bloedsuikerspiegel.

Gember

Gember is nog zo’n super gezonde smaakmaker. Het smaakt niet alleen lekker warm en pittig, maar gemberwortel bevat ook super veel vitaminen, mineralen, anti-oxidanten en essentiele olien. Het kan helpen tegen misselijkheid en stress, verbetert je immuunsysteem en je doorbloeding en er zijn zelfs aanwijzigen dat gember je hersenen beschermt tegen de ziekte van Alzheimer. Gember kun je vers gebruiken, maar vind je ook in gemalen vorm in het kruidenrek van de supermarkt.

Kruidnagel

Kruidnagels zijn de bloemknoppen van de kruidnagelboom. Ze staan bekend om de pittige smaak, je hebt er dus maar heel weinig van nodig om je gerechten dat bijzondere smaakje te geven. Je vindt kruidnagels standaard in koek- en speculaaskruiden, maar ook in winterse gerechten als stoofvlees, rode kool of gluhwein. Ze hebben trouwens ook een anti-bacteriele en licht verdovende werking, daarom werden ze vroeger vaak gebruikt bij kiespijn en zelf nu nog zit er een bestanddeel van kruidnagelolie in middelen die ze gebruiken bij de tandarts.

Xanthan gum

Xanthan gum is een verdikkings- en bindmiddel, het zorgt ervoor dat je baksels niet uit elkaar vallen of dat je saus indikt. Zorg dat je de xanthan gum goed afmeet tijdens het koken, want je hebt er maar heel weinig van nodig. Als je teveel gebruikt wordt je deeg of saus al snel veel te dik. Xanthan gum ontstaat uit bacteriele fermentatie van suikers en is dus in principe een natuurlijk product. Maar ben je bijvoorbeeld heel streng Paleo en wil je geen xanthan gum gebruiken? Dan kun je ook kiezen voor arrowroot poeder.

Recept Suikervrije Paleo Stoofperen 

Ingrediënten voor Suikervrije Paleo Stoofperen Recept

Zo maak je Suikervrije Paleo Stoofperen Recept

  1. Schil de stoofperen, maar laat ze heel en laat de steeltjes er aan. Zet de stoofperen rechtop in een grote stoofpan (of normale grote pan).
  2. Giet de rode wijn erbij en voeg water toe tot de peertjes nèt onder staan.
  3. Voeg het kaneelstokje, gember en kruidnagels toe. Tip: je raakt de kruidnagels niet kwijt als je ze in het stukje gember drukt voor je ze in de pan doet.
  4. Breng aan de kook en laat vervolgens op het kleinste pitje een uurtje stoven met de deksel op de pan.
  5. Als je het vocht nog wilt indikken verwijder je de zacht geworden peertjes uit de pan. Zet het vuur hoger en laat het vocht een tijdje inkoken. Wil je de saus nog dikker maken? Voeg dan nog ½ tl xanthan gum of 1 el arrowroot toe (flink roeren met de garde zodat je geen klontjes krijgt). Heerlijk om over de peertjes te serveren, of eigenlijk overal over. 😉

Ik denk niet dat je ooit teveel stoofperen kunt maken, maar mocht dat het geval zijn: je kunt ze in hun eigen sap prima invriezen.

NIEUW OP DE BLOG…                      

Tropische Kokos Smoothiebowl

Tropische Kokos Smoothiebowl

Als de zon begint te schijnen is een smoothiebowl echt mijn lievelingsontbijt. Lekker fris, vullend en je kunt er ook nog eens heel makkelijk je eerste portie groenten van de dag in verstoppen. En extra groenten in je smoothiebowl maakt je portie ook nog eens in één...

Lees meer
Gezonde Sloffentaart met Spijs en Gele Room Recept

Gezonde Sloffentaart met Spijs en Gele Room Recept

Deze tijd van veel binnen zitten betekent voor mij dat ik extra veel tijd heb om lekker te experimenteren met bakken. Één van mijn favoriete taartjes aller tijden is een slof met spijs, room en vers fruit en ik wilde al een tijdje een gezondere versie ervan bedenken....

Lees meer
Chiapudding met Kokos en Mango Recept

Chiapudding met Kokos en Mango Recept

Het is nog lang geen zomer, maar het is wèl al bijna maart en dan krijg ik toch al wel een beetje lentekriebels. Daarom deze keer een lekker zomers ontbijtrecept: chiapudding met kokos en mango.  Ideaal voor een snel doordeweeks ontbijt, want: handig te preppen voor...

Lees meer
Proteïne Powerbowl met Tonijn Recept

Proteïne Powerbowl met Tonijn Recept

Bowls zijn eigenlijk al een tijdje hip, maar ik heb ze zelf eigenlijk pas net ècht ontdekt. En dan vooral als een super lekkere, vullende en snelle manier om je restjes op te maken! Je kunt er namelijk echt van alles in doen wat je lekker vindt of wat er nog in je...

Lees meer
Gezonde en Glutenvrije Oliebollen Recept

Gezonde en Glutenvrije Oliebollen Recept

Zin in oliebollen met oud en nieuw? Maar niet zoveel zin in buikpijn en een carb-coma op zo’n gezellige avond? Dan kun je ze ook zelf maken! Glutenvrij, zuivelvrij en gefrituurd in gezonde olie. En dat is niet zo moeilijk als je denkt. Je hebt zelfs geen frituurpan...

Lees meer
Gezonde Low-carb Keto Boterkoek Recept

Gezonde Low-carb Keto Boterkoek Recept

Ik maak er tegenwoordig een sport van om mijn favoriete recepten van toen ik klein was, om te toveren tot een gezonde variant. En dan kan boterkoek niet achter blijven! Normaal gesproken bestaat boterkoek uit ongeveer gelijke delen boter, bloem en suiker. Maar in een...

Lees meer